RAZGOVARAO TELEFONOM SA MUN DŽAE INOM

Putin: Rusija spremna da pomogne u saradnji Sjeverne i Južne Koreje

Putin je, u telefonskom razgovoru, Munu rekao da je Rusija spremna da pomogne kad je riječ o trilateralnoj infrastrukturi i energetskim projektima na Korejskom poluostrvu, prenosi Rojters
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 02:16h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je predsjedniku Južne Koreje Mun Džae Inu da je Rusija spremna da pomogne u saradnji između Sjeverne i Južne Koreje, prenosi Tanjug.

"Potvrđena je spremnost Rusije da i dalje pomaže u uspostavljanju saradnje Južne i Sjeverne Koreje", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je, u današnjem telefonskom razgovoru, Munu rekao da je Rusija spremna da pomogne kad je riječ o trilateralnoj infrastrukturi i energetskim projektima na Korejskom poluostrvu, prenosi Rojters. 

Mun i sjevernokorejski lider Kim Džong Un u petak su se susreli na istorijskom samitu i obećali da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva". 

Mun je Putina danas upoznao sa detaljima razgovora koje je imao sa Kimom u petak u Panmundžomu, prenosi Tass. 

Predsjednici Rusije i Južne Koreje pozitivno su ocijenili dogovore postignute tokom samita Muna i Kima, navodi Kremlj. 

"Posebna pažnja je tokom telefonskog razgovora posvećena namjeri da se obezbijedi nenuklearni status Korejskog poluostrva, obećan Deklaracijom iz Panmundžoma, kroz potpunu denuklearizaciju", stoji u saopštenju. 

Takođe, Putin i Mun su istakli da će koordinisane mjere u cilju razvoja međukorejske saradnje doprinijeti, takođe, napredovanju regiona ka miru i stabilnosti, navodi Kremlj. 

U saopštenju se napominje da je telefonski razgovor obavljen na inicijativu južnokorejske strane.

Preporučujemo za Vas