Pad popularnosti Putina

Nakon parlamentarnih izbora u martu će se održati predsjednički izbori na kojima Putin očekuje da se vrati na dužnost predsjednika koju je obavljao od 2000. do 2008
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 08:27h

Popularnost prmijera Rusije Vladimira Putina pala je na najniži nivo u više od posljednjih deset godina, a opala je i podrška njegovoj stranci mjesec dana prije parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mjenja.

Rezultati istraživanja Levada centra, kako prenosi agencija Rojters, pokazuju da bi nakon izbora 4. decembra Jedinstvena Rusija mogla da ostane bez dvotrećinske većine u donjem domu parlamenta, Dumi.

Nakon parlamentarnih izbora u martu će se održati predsjednički izbori na kojima Putin očekuje da se vrati na dužnost predsjednika koju je obavljao od 2000. do 2008.

Kako je 61 odsto ispitanika izrazilo podršku Putinu kao premijeru, anketa sprovedena od 28. oktobra do 1. novembra sugeriše da Putin neće imati većih teškoća u sprovođenju plana povratka u Kremlj.

Rezultati ankete instituta Levada za Putina su najniži od avgusta 2000. kada ga je popularnosti koštala nezadovoljavajuća reakcija na nesreću podmornice Kursk u kojoj je poginulo 118 članova posade.

Podrška njegovoj stranci pala ja drastičnije - za Jedinstevnu Rusiju u ovom trenutku bi glasalo 51 odsto Rusa dok ih je prethodne sedmice bilo 60 odsto.

Na 57 odsto sa 62 odsto prethodne sedmice pala je i podrška predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Zamjenik centra Levada Aleksej Graždankin ocjenjuje da bi pad popularnost mogla biti odložena reakcija na izjave Putina i Medvedeva od 24. septembra da planiraju da zamijene položaje u narednoj godini tako da se Putin kandiduje za predsjednika, a Medvedev za premijera.

Bonus video: