Berluskoni igra na posljednje karte

Berluskoni bi mogao ili da odmah podnese ostavku ili da mu predsjednik Đorđo Napolitano naloži da održi glasanje o povjerenju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 21:21h

Premijer Italije Silvio Berluskoni prkosi ogromnom pritisku da se povuče, očajnički igrajući na posljednje karte kako bi okončao partijski revolt dok se strahuje da će nestabilnost u Italiji pogoditi tržišta širom Evrope, prenosi Rojters.

Berluskoni je negirao navode njemu bliskih novinara da će se povući u roku od nekoliko sati, momentalno povrativši na staro stanje kratki oporavak zabilježen na tržištima akcija i državnih obveznica koja su uzdrmana političkom neizvjesnošću unutar treće ekonomije eurozone.

Prinos na italijanske 10-godišnje obveznice skočio je za još 0,33 odsto na ukupno 6,58 odsto, što je najviše otkada je euro ustanovljen 1999, ali i blizu praga od 7 odsto poslije kojeg su Irska i Portugal bili prinuđeni da prihvate međunarodnu pomoć.

Postoji bojazan da je italijanski dug od 1.900 milijardi eura isuviše veliki da bi mogao biti saniran uz pomoć EU. Zbog toga bi Italija mogla da bankrotira što bi ostavilo posljedice i na ostale članice eurozone, kao i na cijelu globalnu ekonomiju.

Politički izvori su, kako je naveo Rojter, kazali da su lideri premijerove partije PDL na sastanku održanom kasno u nedjelju tražili od premijera da se povuče, ali da ga nisu ubijedili.

Ministar Đanfranko Rotondi rekao je juče da je optimista u vezi sa pitanjem da li će njihova parlamentarna većina izdržati. Inače će se u Italiji morati održati izbori, kazao je Rotondi nakon sastanka sa Berluskonijem.

Perspektiva prijevremenih izbora, kojima se protive mnogi članovi PDL-a, među kojima i pobunjenici, jedna je od posljednjih karata koje su ostale Berluskoniju. On je takođe poručio da će oni koji sruše vladu u vrijeme kada je zemlja u opasnosti biti izdajnici koji će otežati ekonomske reforme.

Ovaj 75-godišnji medijski magnat i njegovi saradnici proveli su vikend pokušavajući da povrate podršku dovoljnog broja poslanika kako bi izbjegli ponižavajući poraz na današnjem glasanju koje će biti prvo u nizu glasanja o reformama i drugim mjerama za stabilizovanje ekonomije.

Šanse za poraz na ovom glasanju izgleda da slabe, mada, ukoliko bi zaista bio poražen, Berluskoni bi mogao ili da odmah podnese ostavku ili da mu predsjednik Đorđo Napolitano naložio da održi glasanje o povjerenju.

Opozicija lijevog centra mogla bi biti uzdržana na današnjem glasanju što bi pokazalo nedostatak podrške Berluskoniju, ali ne bi pokrenulo pomenute mjere.

Međutim, kako je naveo Rojters, opozicija priprema pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja vladi koje će najvjerovatnije biti održano u roku od nekoliko dana.

Inače bi se Berluskoni suočio sa glasanjem o povjerenju koje je sam zakazao u Senatu oko 18. novembra o novim mjerama koje su obećane nestrpljivim evropskim liderima kako bi se podstakao hronično stagnirajući rast i smanjio dug zemlje.

Uprkos Berluskonijevom odlučnom prkošenju, mnogi od ljudi oko njega vjeruju da su njegovi dani odbrojani i da nema šanse da sprovede nepopularne mjere štednje uz podršku ekstremno ranjive većine. Dnevnik „Stampa“ je u jučerašnjem članku nazvao muke njegove vlade „produženom agonijom“.

„Posljednje vijesti me navode na pomisao da više ne postoji većina i da je (za Berluskonija) beskorisno da pruža otpor”, smatra ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, istaknuti član Berluskonijevog koalicionog partnera Sjeverne lige.

Međutim, čak i ukoliko aktuelni premijer ode, perspektiva italijanskog izlaska iz krize ostaje neizvijesna. Berluskoni i Sjeverna liga insistiraju da su prijevremeni izbori naredne godine jedina alternativa padu vlade – što bi najvjerovatnije još više odložilo reforme.

Ideji vlade nacionalnog jedinstva ili tehnokratske vlade, koju favorizuju tržišta, opozicija i vjerovatno šef države, protivi se Berluskoni i Sjeverna liga čija bi podrška u parlamentu bila neophodna da bi funkcionisala takva vlada.

Bonus video: