Tradicionalna vojna parada u Moskvi

Učesnici današnje parade su odali počast onima koji su tim trgom promarširali 7. novembra 1941, a nakon toga predvodili odbranu Moskve od nacističkih snaga
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 18:18h

Oko 6.000 ruskih vojnika i kadeta promarširalo je danas Crvenim trgom u Moskvi, u znak obilježavanja 70. godišnjice istorijske parade iz Drugog svjetskog rata.

Učesnici današnje parade tako su odali počast onima koji su tim trgom promarširali 7. novembra 1941, a nakon toga predvodili odbranu Moskve od nacističkih snaga.

Mnogi učesnici parade u Moskvi danas su bili obučeni u uniforme iz Drugog svjetskog rata, opremeljeni tenkovima T-34 i ostalim naoružanjem iz tog perioda.

Događaj su posmatrali veterani, a dio ceremonijala bila je i imitacija borbenih dejstava i priprema artiljeraca za bitku.

Tokom vremena Sovjetskog Saveza, vojne parade održavane su svake godine 7. novembra, u čast Oktobarske revolucije 1917.

Rusija je taj praznik ukinula 2005, ali mnogi stariji Rusi i dalje proslavljaju boljševičku revoluciju, a Komunistička partija nastavlja da organizuje godišnju, tradicionalnu paradu.

Nekoliko hiljada pripadnika Komunističke partije večeras se sa crvenim zastavama uputilo u centar Moskve, na miting nedaleko od statue Karla Marksa.

Lider komunista Genadij Zjuganov pozvao je na tom mitingu svoje pristalice da glasaju za njegovu partiju na parlamentarnim izborima 2. decembra.

Bonus video: