Lideri dvije najveće grčke stranke danas nastavili razgvore

Lideri dvije najveće grčke političke stranke nastavili su danas razgovore o tome ko će biti na čelu nove, prelazne vlade, koja bi trebalo da prihvati paket međunarodne pomoći i spriječi banakrot zemlje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 15:24h

Dosadašnji premijer, socijalista Jorgos Papandreu i lider konzervativne opozicione Nove demokratije Antonis Samaras, poslije sinoćnjih razgovora kod predsjednika, nastavli su danas razgovore telefonom o sastavu nove prelezane vlade.

Kancelarija predsjednika Karolosa Papuljasa sinoć je saopštila da su lideri dvije stranke postigli inicijalni dogovor o prelaznoj vladi koju neće voditi Papandreu.Za sada još nije poznato ko će biti na čelu prelazne vlade koja bi trebalo da vodi zemlju 15 nedjelja do prijevremenih izbora, ali se najveće šanse daju bivšem potpredsjedniku Evropske centralne banke Lukasu Papademosu.

Lukas Papademos glavni kandidat za novog premijera Grčke >>>Glavni cilj nove vlade je prihvatanje sporazuma koji su članice EU dogovorile 27. oktobra poslije maratonskih pregovora, prema kojem bi Grčka, pored postojećeg paketa od 110 milijardi eura, dobila još 130 milijardi eura pomoći, a banke bi otpisale 50 odsto grčkog duga što je otprilike još 100 milijardi eura.

Vlade članica Evropske unije žele konkretan napredak u pregovorima u Atini do večeras kada će se sastati ministri finansija eurozone.Ministri finansija članica eurozone neće rapravljati o budućim ratama pomoći Grčkoj sve dok ta zemlja ne smiri političke tenzije. Dospijeće pomoći zavisi od toga da li će grčka vlada odobriti novi sporazum.Politička kriza se zaoštrila u Grčkoj u prošli ponedjeljak kada je Papandreu iznenada najavio da će raspisati referendum o sporazumu koji je za prevazilaženje grčke dužničke krize ponudila EU.Predlog o referendumu je izazvao nezadovoljstvo među evropskim zvaničnicima i uzdrmao finansijska tržišta. Grčki premijer je povukao predlog o referendumu u četvrtak pošto je Samaras naznačio da će podržati evropski sporazum.

Venizelos: Grčka ima vladu nacionalne odgovornosti

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je danas da u njegovoj zemlji sada postoji vlada "nacionalne odgovornosti" koja može da sprovede finansijske reforme kako to zahtijeva međunarodna zajednica radi sljedeće rate pomoći.

"Poslije teške sedmice, sada imamo novu političku situaciju, novi politički okvir... to je dokaz naše posvećenosti i sposobnosti naše države da sprovoden program i obnovi zemlju", rekao je Venizelos koji se uputio na sastanak ministara finansija eurozone.

Premijer Jorgos Papanadreu i lider najveće opozicione partije Nova demokratija Antonis Samaras dogovorili su se sinoć o obrazovanju prelazna vlade s novim premijerom koja bi kao glavni zadatak trebalo da usvoji sporazum dogovoren u EU o novom paketu pomoći Grčkoj za izbegavanje bankrota usled prezaduženosti.

Premijer Luksemburga i predsedavajući eurozonom Žan-Klod Junker rekao je, međutim, da danas ne očekuje odluku da li će Grčka dobiti sledeću ratu od osam milijardi eura iz starog paketa pomoći.

Pored tog paketa od 110 milijardi eura, prema sporazumu koji su lideri EU postigli 27. oktobra, Grčka bi dobila još 130 milijardi dolara, kao i otpis 50 odsto dugova u bankama pod uslovom da sprovede neophodne reforme i oštre mjere štednje.

Bonus video: