Berluskoni: Moja vlada nema alternativu

Berluskoni je odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije, da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2011. 20:08h

Premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je da njegova vlada uprkos odlasku nekih poslanika i dalje ima dovoljno podrške u parlamentu za sprovođenje hitno potrebnih mjera za spasavanje Italije od finansijske katastrofe.

"Smatramo da nema alternative našoj vladi do 2013", rekao je Berluskoni.

Redovni izbori u Italiji trebalo bi da se održe 2013. godine.

Berluskoni je odbacio sve glasnije pozive, čak i iz njegove koalicije, da ili proširi vladajuću koaliciju uključivanjem snaga s centra ili da se povuče s čela vlade kako bi do prijevremenih izbora mogla biti obrazovana privremena vlada.

On je rekao da bi širenjem vladajuće kolacije izrazio nepoštovanje prema biračima, a da je vlada na čelu s "premijerom marionetom" takođe neprihvatljiva.

Ove nedjelje bi u italijanskom parlamentu trebalo da bude održano prvo u nizu glasanja o reformama i drugim mjerama za stabilizovanje ekonomije.

Berluskoni je rekao da je posljednje glasanja u parlamentu pokazalo da ima dovoljno glasova za usvajanje tih mjera i da su, ako vlada ne bude imala dovoljno poslanika, prijevremeni izbori jedina alternativa.

Postoji bojazan da Berluskoni ne kontroliše dovoljno poslanika da obezbijedi brzo usvajanje mjera za koje evropski i međunarodni finansijski zvaničnici kažu da moraju biti usvojene kako bi Italija izbjegla drastičnu dužničku krizu koja bi je mogla dovesti u položaj Grčke.

Bonus video: