na Đotovoj fresci

Đavo u crkvi Svetog Franje?

Lik đavola je sakriven u detaljima oblaka u gornjem dijelu freske broj 20 u ciklusu scena iz života i smrti Svetog Franje, koji je naslikao Đoto u XIII vijeku
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 15:20h

Restauratori umjetničkih djela su otkrili figuru đavola skrivenu u oblacima na jednoj od najpoznatijih Đotovih fresaka u crkvi Svetog Franje u italijanskom gradu Asiziju, saopštili su juče zvaničnici crkve.

Lik đavola je sakriven u detaljima oblaka u gornjem dijelu freske broj 20 u ciklusu scena iz života i smrti Svetog Franje, koji je naslikao Đoto u XIII vijeku.

Figuru je otkrila istoričarka umjetnosti Kjara Frugone. Ona pokazuje profil lica sa kukastim nosem, lukavim osmijehom i tamnim rogovima skrivenim među oblacima u okviru scene koja prikazuje smrt Svetog Franje, prenijela je agencija Rojters.

Figuru je teško vidjeti sa poda crkve, ali se jasno vidi na fotografiji u krupnom planu.

Glavni restaurator, Serđo Fuseti, je izjavio da Đoto vjerovatno nije želio da slika đavola bude glavni dio freske i naslikao ga je među oblacima „da bi se malo zabavio“.

Umjetnik je možda naslikao taj detalj da bi napakostio nekome koga je poznavao, predstavljajući ga kao đavola, napisao je Fuseti na veb stranici manastira.

Umjetnička djela u crkvi gdje je Sveti Franjo sahranjen posljednji put su restaurirana poslije velikih oštećenja u zemljotresu 1997. godine, naveo je Rojters.

Galerija