Italija pristala na monitoring MMF-a tokom reformi tržišta rada

Premijer Silvio Berluskoni kasno sinoć je pristao da se sastane sa evropskim čelnicima i američkim predsjednikom kako bi pronašli najbolje rješenje italijanskih problema.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 12:14h

Pod snažnim pritiskom tržišta i evropskih kolega Italija je pristala na monitoring Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije tokom procesa reformi penzionog sistema, tržišta rada i privatizacije.

Premijer Silvio Berluskoni kasno sinoć je pristao da se sastane sa evropskim čelnicima i američkim predsjednikom kako bi pronašli najbolje rješenje italijanskih problema. Odluka Italije da pristane na monitoring, javlja Rojter, dogodila se nakon što je Grčka odustala od referenduma koji je mogao da je košta članstva u EU i pošto je pristala da zatraži opštu saglasnost za podržavanje novog plana spašavanja "teškog" 130 milijardi eura.

"Moramo biti sigurni da će Italija ispuniti tražene uslove i zato smo odlučili da u cijeli proces uključimo MMF koji će nadgledati Italiju koja je obećala da može da ispuni traženo", tvrdi zvaničnik EU-a i dodaje da Italiji neće smetati oavkva vrsta kontrole. Evropska komisija i MMF će odvojeno izvještavati EU o napretku italijanskih reformi.

Predstavnici Francuske, Italije, Španije, Evropske centralne banke, MMF-a i EU na sastanku s Barakom Obamom raspravljali su i o načinu zaštite zaliha MMF-a od uticaja krize eurozone kako se svjetska ekonomija ne bi ponovno morala da se suočava sa recesijom.

Kako tvrde izvori, nije dogovoren iznos pomoći MMF-u, ali velike zemlje kao što je Kina mogle bi da uplate i do 350 milijardi dolara. Kao rješenje tog problema za sada postoje tri mogućnosti među kojima i ona o udruživanju prava na pozajmicu sredstava zemalja eurozone od MMF-a kako bi se izgradio fond za borbu protiv krize u zemljama kao što su Španija i Italija.

Bonus video: