Italija pristala da MMF i EU prate reforme

Berluskonijev ustupak predstavlja pokušaj da se ojača trenutno ugroženi položaj Italije na tržištima obveznica, gdje su njeni troškovi zaduživanja ove sedmice preskočili šest odsto
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, G20, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, G20, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2011. 13:32h

Italija je, pod snažnim pritiskom finansijskih tržišta i evropskih partnera, pristala da Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija (EU) prate sprovođenje dugo odgađanih reformi penzijskog sistema, tržišta rada i privatizaciju.

Premijer Silvio Berluskoni pristao je na monitoring nakon razgovora sa zvaničnicima eurozone i američkim predsjednikom Barakom Obamom na kraju samita G20 u Kanu, prenosi hrvatski Business.

"Moramo se pobrinuti za vjerodostojnost kada su u pitanju ciljevi Italije, odnosno da ih i ostvari. Odlučili smo da se u monitoring uključi MMF, koji će se služiti vlastitom metodologijom i Italijani kažu da im je to prihvatljivo", saopštili su iz EU i objasnili da Italiji ne smeta nadzor, čak i ako bude uključen MMF.

Oni su naveli da će Evropska komisija (EK) i MMF odvojeno izvještavati o italijanskom ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Berluskonijev ustupak predstavlja pokušaj da se ojača trenutno ugroženi položaj Italije na tržištima obveznica, gdje su njeni troškovi zaduživanja ove sedmice preskočili šest odsto.

Italijanski službeni izvor je demantovao informaciju da je Italija izdvojena za posebni nadzor i dodao da će cijela eurozona biti podvrgnuta pojačanom monitoringu. Međutim, potvrdio je ipak da je Rim spreman da zatraži savjet od MMF-a o ispunjavanju obaveza preuzetih na evropskom samitu 27. oktobra.

Iz EU su kazali da preventivna kreditna linija ne bi bila vjerodostojna opcija za Italiju budući da je jedan od njenih ključnih problema povjerenje tržišta.

"Zbog opšte klime i nevjerodostojnosti Italije svaka, makar i najmanja teškoća ili problem dodatno se komplikuju i situacija se pogoršava, pa tržišta ne mogu imati povjerenja", objasnili su.

Bonus video: