Sarkozi: Grci da odluče hoće li da ostanu u eurozoni

Na konferenciji za štampu evropskih lidera u Kanu, održanoj prošle noći, prvi put ukazano da izlazak Grčke iz eurozone zaista predstavlja mogućnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 07:56h

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je uoči današnjeg samita G20 u Kanu da je Evropa "učinila sve što je mogla" da sačuva Grčku u zoni eura, i da je "sada na njima (Grcima) da odluče hoće li u njoj da ostanu sa nama".

Time je na konferenciji za štampu evropskih lidera u Kanu, održanoj prošle noći, prvi put ukazano da izlazak Grčke iz eurozone zaista predstavlja mogućnost, navodi se u izvještaju agencije Asošijeted pres (AP).

Evropske vođe do sada su govorile da bi tako nešto bilo nezamislivo a i sam Sarkozi je ocjenjivao da bi to predstavljalo "neuspjeh Evrope".

Njihovo dugo odlagano priznanje da slom zajedničke valute Evropske unije predstavlja jasnu mogućnost baca sijenku na dvodnevno zasijedanje najvećih svjetskih ekonomija koje će početi danas, a koje bi trebalo da posluži uvjeravanju svijeta kako je Unija došla do rješenja za svoju dužničku krizu nakon dvije godine posrtanja.

Ali, premijer Grčke Jorgos Papandreu je izazvao šok sa inicijativom da u svojoj zemlji početkom decembra održi referendum o prihvatanju oštrih mjera štednje koje su uslov za dobijanje zajmova pomoću kojih Grčka treba da izbjegne bankrot.

Obznana referendumske inicijative prije četiri dana uzburkala je finansijska tržišta i dovela u pitanje skup, vrlo ambiciozan sporazum koji je Unija postigla samo nedjelju dana ranije, nakon mučnih pregovora.

Njemačka premijerka Angela Merkel je potvrdila da Grčka nije obavijestila ostale članice eurozone o referendumu.

Papandreu je sinoć stigao u Palatu festivala u Kanu gdje je održan krizni mini sastanak sa evropskim zvaničnicima i generalnom direktorkom Međunarodnog Monetarnog Fonda Kristin Lagard uoči današnjeg samita G-20.

Vođe Evrope i MMF-a već su se prije toga iste večeri sastale na mini samitu u trajanju od jedan sat koji su organizovali Nikola Sarkozi i Angela Merkel.

EU neće da čeka: Grčka da odmah odluči ostaje li u eurozoni >>>

Iz Sarkozijeve kancelarije je za ovo jutro najavljena još jedna runda razgovora u vezi sa Grčkom, na kojoj će učestvovati Njemačka, Italija, Španija i MMF - ali ne i sama Grčka.

U međuvremenu, zvaničnici eurozone su saopštili da zajam Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura neće biti dodijeljen ako ta zemlja ne podrži posljednji sporazum koji je postigla Unija u vezi sa spasavanjem Grčke od bankrota.

Bonus video: