Napadnuti list ponovo objavio karikature Muhameda

Nedjeljnik, poznat po bespoštednom odnosu spram vjerskog establišmenta, izašao je u novom broju pod nazivom "Charlia Hebdo" i naveo da je gost-urednik ovonedjeljnog broja - Muhamed
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 17:42h

Francuski satirični nedjeljnik čije je sjedište napadnuto Molotovljevim koktelom nakon što je objavio karikaturu božijeg poslanika Muhameda, ponovo je objavio spornu karikaturu, zajedno s ostalim 'škakljivim' karikaturama, u dodatku koji se distribuira s jednim od vodećih francuskih listova.

Nedjeljnik Šarli Ebdo branio je "slobodu zadirkivanja" na svoje četiri stranice dodatka ljevičarskom dnevniku "Liberation" u četvrtak, dan nakon što su u napadu zapaljene prostorije redakcije Šarli Ebdoa u Parizu.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio nekoliko sati prije izlaska u prodaju novog izdanja Šarli Ebdoa s karikaturama Muhameda na naslovnici, kojem je u oblačiću pripisana šaljiva izjava: "stotinu udaraca prutom ako ne umreš od smijeha".

Nedjeljnik, koji je poznat po bespoštednom odnosu spram političkog i vjerskog establišmenta, izašao je u novom broju pod nazivom "Charlia Hebdo", što predstavlja insinuaciju na šerijatski zakon, i naveo je kako je gost-urednik ovonedjeljnog broja - Muhamed.

Iako su brojne organizacije muslimana u Francuskoj kritikovale rad Šarli Ebdoa, takođe su oštro osudile i bombaški napad.

Molotovljevim koktelom na satirični list

Redakcija francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo u Parizu, čije je ovonedjeljno izdanje posvećeno izborima u Tunisu, teže je oštećena u požaru, pošto je na nju bačen Molotovljev koktel, saopštili su policijski izvori.

"Požar koji je nastao oko jedan ujutro, stavljen je pod kontrolu i u njemu nije bilo povrijeđenih", rekli su policijski izvori, i dodali da da je na redakciju bačen Molotovljev koktel, kao i da za sada zbog ovog incidenta niko nije uhapšen.

Direktor lista Stefan Šarbonije izjavio je da vjeruje da je požar direktno povezan sa ovonedjeljnim specijalnim izdanjem lista posvećenog rezultatima izbora u Tunisu, na kojima je pobjedila islamska partija Enanda.

Današnje izdanje lista nazvano je "Charia Hebdo", a urednici tvrde kako su se bezazleno aludirali na riječ šerijat.

Na naslovnoj strani je karikatura Muhameda koji govori: "Hiljadu udaraca bičem ako ne umireš od smijeha!".

U novom broju još je niz Muhamedovih karikatura, iako islam striktno zabranjuje ikakvu vrstu oskvrnuća lika proroka Muhameda.

On je rekao da su listu preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk posljednjih dana upućene preteča i uvredljiva pisma, o kojima je redakcija imala namjeru da obavijesti policiju.

Listu su pretnje bile upućene i 2006. godine, kada su u njemu objavljene karikature proroka Muhameda.

Bonus video: