vlada će opstati?

Grčki socijalisti nezadovoljni odlukom o referendumu

Jedna poslanica socijalista napustila je vladajuću koaliciju, druga je pozvala na vanredne izbore, dok je treća podržala formiranje vlade nacionalnog jedinstva
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 20:02h

Poslanici grčke vladajuće Socijalističke partije nezadovoljni su odlukom premijera Jorogosa Papandreua da raspiše referendum o evropskom sporazumu za rješenje dužničke krize, što bi moglo ugroziti i opstanak vlade.

Najava referenduma pokrenula je previranja na tržištima i među političarima u Evropi i širom svijeta.

Jedna poslanica socijalista napustila je vladajuću koaliciju, druga je pozvala na vanredne izbore, dok je treća podržala formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se zaštito evropski sporazum.

Šest socijalističkih poslanika je zatražilo ostavku Papandreua. Izgleda da je grčki premijer samo nekolicini ljudi rekao za plan o referendumu, ne govoreći to ni ministru finansija Evangelosu Venizelosu.

Zvaničnik blizak ministru finansija rekao je da je Venizelos za plan saznao "zajedno s ostalim Grcima" tokom Papandreuovog govora koji je prenošen na televiziji.

Venizelos, koji je stao u odbranu Papandreua, danas je bio hospitalizovan zbog stomačnih bolova, ali se očekuje da che biti pušten iz bolnice, saopštilo je ministarstvo finansija.

Zvaničnik blizak ministru finansija rekao je da je Venizelos za plan saznao "zajedno s ostalim Grcima" tokom Papandreuovog govora koji je prenošen na televiziji

Papandreu je razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a planira da razgovora i sa liderima Francuske, Njemačke, EU i MMF-a sjutra u Kanu uoči samita G20.

Referendum će omoguchiti grčkim socijalistima, kojima je opala podrška zbog oštrih mjera štednje, da odgovornost za sudbinu zemlje prebace na narod, ali nije jasno kako će vlada preživjeti glasanje o povjerenju zakazano za petak.

Sve iznenadio idejom o referendumu: Papandreu

Poslanica Milena Apostolski proglasila je sebe nezavisnom poslanicom, čime je vladajuća većina smanjena na 152 od 300 poslanika.

Uticajna članica socijalista Vaso Papandreu zatražila je obrazovanje vlade nacionalnog jedinstva, dok je poslanica Eva Kaili podržala zahtjev za Papandreuovom ostavkom, navodeći da referendum ugrožava sporazum o dugu i da može odvesti Grčku u bankrot.

Grčka od 2010. živi na međunarodnoj pomoći

Grčki opozicioni lideri odbijaju da podrže vladine mjere štednje.

Grčka od maja 2010. preživljava na međunarodnoj pomoći, ali je potreban još jedan paket od više miljardi eura. Evropski lideri su prošle nedjelje poslije maratonskih pregovora postigli novi sporazum za dužničku krizu kojim bi bilo otpisano 50 odsto dugova Grčke privatnim povjeriocima, a Atina bi dobila još 100 milijardi eura.

Papandreu nije odredio datum referenduma, a ministri u njegovoj vladi kažu da bi mogao biti održan početkom sljedeće godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas