Panika u EU, Sarkozi i Merkel pozvali Papandreua na hitan sastanak

"Primjena donesenih odluka je danas važnija nego ikad", stoji u saopštenju kabineta predsjednika Francuske, objavljenog nakon telefonskog razgovora između Sarkozija i Angele Merkel
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 20:13h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će održati hitan sastanak sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom u Kanu, gdje će pokušati da ga nagovore na brzu primjenu finansijskog plana o spašavanju Grčke, objavio je u utorak Sarkozijev kabinet.

Tržišta novca širom Evrope negativno su reagovala na objavu grčkog premijera u ponedjeljak, da će raspisati referendum o novom paketu pomoći koji je samo par dana ranije, na samitu zemalja EU u Briselu, prihvatio.

Francuska i Njemačka će sa svojim evropskim partnerima insistirati na potpunoj i što bržoj primjeni odluka usvojenih na samitu 27. oktobra

Kad je prošle nedjelje prihvaćen paket težak 130 milijardi eura, porasle su nade da će biti moguće podvući crtu ispod gubitaka banaka u Grčkoj, te da će se evropske obveznice moći prodati Kini i drugim ulagačima.

"Francuska i Njemačka će sa svojim evropskim partnerima insistirati na potpunoj i što bržoj primjeni odluka koje su usvojene na samitu 27. oktobra.

Primjena donesenih odluka je danas važnija nego ikad", stoji u saopštenju kabineta predsjednika Francuske, koje je objavljeno nakon telefonskog razgovora Sarkozija s njemačkom kancelarkom.

Sarkozi, Merkel i Papandreu će se sastati na radnoj večeri uoči samita G20, koji je zakazan 3. i 4. novembra u Kanu.

Njihov sastanak je hitno organizovan, nakon vijesti o iznenadnoj odluci grčkoga premijera. "Francuska i Njemačka uvjerene su da će taj sporazum omogućiti Grčkoj da obnovi trajan rast", stoji u saopštenju.

Grčki referendum bi mogao da izazove novu krizu

Kriza bi mogla da se nastavi jer bi grčki glasači, nezadovoljni oštrim mjerama štednje, mogli da odbace teško dogovoreni kompromis o oprostu polovine grčkog duga.

Čelnici eurozone su dogovorili na samitu u Briselu prošle nedjelje da će Atini osigurati novi paket pomoći vrijedan 130 milijardi eura koji bi uključio i 50-postotno otpisivanje dugova. Novim paketom bi grčki dug postao održiv. Grčka se zauzvrat obavezala da će sprovesti oštre mjere štednje, što već nedjeljama izaziva masovne proteste širom zemlje.

Papandreu je rekao da će raspisati referendum zbog toga što mu je potrebna šira politička podrška za sprovođenje fiskalnih mjera i reformi koje traži EU, prenosi Rojters.

On je najavio da će uz referendum organizovati i glasanje o povjerenju vladi, ali ni za jedno glasanje još nije određen datum. Biće to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Pokušaj da se odgovornost prebaci na građane?

Na ovaj način, pišu mediji, Papandreu i njegova stranka žele da prebace odgovornost na građane, da se zaštite od eventualnog neuspjeha. Ministar finansija i profesor prava, Evangelos Venizelos, kaže kako će do referenduma doći zbog neslaganja između opozicije i vladajuće partije u vezi sa pregovorima Grčke i ostalih članica Evropske Unije.

''Vrlo je jasno, ugovor o pozajmici prvo će biti donesen u Parlament na odobravnje a onda će biti podvrgnut sudu grčkog naroda. Grci, naravno, mogu odabrati opciju 'ne', ali nakon toga će na savjesti nositi svoju odluku'', kazao je Venizelos za jednu atinsku televiziju.

Iako premijer još uvijek nije odredio datum održavanja referenduma, Venizelos kaže da će to biti početkom naredne godine, kad se završe svi pregovori o novoj pozajmici.

Opozicione stranke u grčkoj optužile su Vladu kako saziva referendum da bi spasila svoje pozicije.

"Premijer pokušava da kupi vrijeme. Želimo jasna rješenja, a to su izbori", kazao je Kostas Gioulekas iz konzervativne Nove demokratske partije.

Prema Ustavu Grčke, referendum zahtijeva odobrenje Parlamenta prije raspisivanja. Gioulekas nije htio odgovoriti na pitanje da li će njegova partija glasati "za" ili "protiv". Antivladini demonstranti prislili su vladajuće strukture da otkažu godišnju paradu u čast veterana iz Drugog svjetskog rata što je bilo veliko poniženje za trenutnu vlast u Grčkoj.

Premijer vjeruje u sud glasača

Grčki premijer je rekao da njegova vlada ima povjerenja u sud grčkih glasača. "Odluka grčkog naroda za nas će biti obavezujuća", prenosi njegove riječi AFP.

Analitičari ocjenjuju da bi referendum mogao da izazove novu krizu eurozone, obzirom da najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Grka o novom EU paketu ima negativno mišljenje.

Posmatrači misle da je odluka o referendumu kockanje sa sporazumom koji je nastajao mjesecima i bilo ga je veoma teško postići.

"Ako se raspiše referendum, možemo zaključiti da (Grci) možda neće da prihvate mjere štednje. Možemo zaključiti da će se onda srušiti kuća od karata", rekao je analitičar BGC Partnersa Hauard Vildon.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Kristofer Pisarides je rekao da je teško predvidjeti što će se dogoditi sa Grčkom ako na referendumu odbaci posljednji EU paket.

"Biće teško za Evropsku uniju i za eurozonu, ali za Grčku će biti puno gore. Ako birači odbace sporazum, Grčka bi mogla odmah da proglasi stečaj. Ne vidim kako bi poslije toga mogla da ostane u eurozoni", rekao je Pisarides.

Izgleda da je Papandreu odlukom o referendumu iznenadio i mnoge parlamentarne zastupnike svoje socijalističke stranke.

Papandreuova većina u parlamentu spala je na samo tri poslanika viška, a zbog mjera štednje zbog kojih će zemlja 2012. biti u četvrtoj godini recesije, pala je i popularnost njegove vlade.

U četvrtak, nakon evropskog samita u Briselu na kome su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti grčko zaduženje, Papandreu je rekao da "za Grčku počinje nova era".

Galerija

Bonus video: