Odvajanje Evrope od Amerike: Lansiranje satelita

Cijela orbitalna mreža od trideset satelita, njih 28 operabilnih i dva rezervna, trebalo bi da budu postavljena do 2020. godine
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 09:50h

Ratnici i vođe Hladnog rata mora da se prevrću u grobovima. Barak Obama stopirao je američki svemirski program, Kejp Kanaveral zjapi prazan, a raketa Sojuz, sa specijalno u tu svrhu sagrađene replike kosmodroma iz Bajkonura, poletjela iz Francuske Gvajane i smjestila u orbitu, na visini od 23,222 km, prva dva satelita evropskog navigacijskog sistema Galileo, sistema zamišljenog kao novi korak odvajanja Evrope od Amerike.

Novinari i diplomate iz Evropske komisije bili su pozvani u dvoranu s velikim “imaks” platnom da gledaju prenos lansiranja Galilea. Upravo se nastavlja strašna neizvjesnost oko sudbine eura, ljuljaju se ekonomije, kriza udara sve bliže samoj srži Unije, ali pouzdani Sojuz izveo je prva dva Galilejeva satelita, nazvana Džove-A /Giove/ i Džove-B, u orbitu.

Sistem će proraditi za dvije godine

Cijela orbitalna mreža od trideseLant satelita, njih 28 operabilnih i dva rezervna, trebalo bi da budu postavljena do 2020. godine, ali bi sistem trebalo da proradi za dvije godine. Do tada, desiće se nekoliko lansiranja, do četiri godišnje. Nekoliko satelita ponijeće raketa Arian, ali većina je naručena od ruske državne agencije Roskosmos.

Cijena nije objavljena, no to su desetine miliona eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: