DA SE POŠTUJU PRAVA

Britanija prijeti ukidanjem pomoći anti-gej zemljama

Prijetnja britanskog premijera odnosi se, ipak, samo na bilateralnu pomoć pod stavkom "opšta podrška budžetu"
0 komentar(a)
Kameron, Foto: Beta/AP
Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2019. 16:15h

Britanski premijer Dejvid Kameron zaprijetio je da će London uskratiti pomoć vladama zemalja koje još nisu reformisale zakone o zabrani homoseksualnosti.

"Oni koji primaju pomoć Velike Britanije treba da poštuju ljudska prava", poručio je Kameron.

On je rekao da je ovo pitanje pokrenuo sa nekima od afričkih lidera koji su prisusvovali samitu Komonvelta u Pertu u Australiji, a da je i ministar spoljnih poslova Dejvid Hejg, koji ga je mijenjao u pojedinim djelovima samita, sa svoje strane "primijenio pritisak".

Reforma ljudskih prava u Komonveltu jedno je od pitanja o kome šefovi država i vlada zemalja članica nisu uspjeli da postignu dogovor na tom skupu, prenosi BBC.

Ukidanje zabrane homoseksualnosti bila je jedna od preporuka internog izvještaja o budućem značaju Komonvelta.

Dio budžetske podrške Malaviju već je suspendovan zbog ponašanja te zemlje prema pravima homoseksualaca. Slične zamjerke iznijete su i vladama Ugande i Gane.

"Oni koji primaju pomoć Velike Britanije treba da poštuju ljudska prava", poručio je Kameron

Od 54 članice Komonvelta, 41 ima zakone kojima se zabranjuje homoseksualnost. Mnogi od tih zakona nasleđeni su od Britanske imperije.

Pomoć Britanije treba da ide uz više uslova, rekao je Kameron, ali je priznao da zemlje ne mogu da se promijene preko noći.

Prijetnja britanskog premijera odnosi se, ipak, samo na bilateralnu pomoć pod stavkom "opšta podrška budžetu" i, ukoliko bude sprovedena, neće umanjiti ukupan iznos pomoći bilo kojoj od pogođenih zemalja, naveo je BBC.