Princ Čarls u srodstvu sa Drakulom, spašava šume u Transilvaniji

Moj rodoslov pokazuje da sam potomak grofa Drakule iz 15. vijeka, pa se može reći da sam zainteresovan za spas ovog podučja, kazao je princ
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 11:39h

Britanski prijestolonasljednik princ Čarls vodi kampanju za spas šuma u Transilvaniji, motivisan navodnim srodstvom kraljevske porodice sa čuvenim Vladom Cepešom, koji je poslužio piscu Bremu Stokeru kao inspiracija za lik najpoznatijeg vampira na svijetu - grofa Drakule.

Princ kaže da brzi ekonomski rast Rumunije prijeti da uništi šume Karpatskih planina zbog sječe stabala i krčenja terena za građevinske projekte. U novom dokumentarcu o Karpatima, princ je napravio šalu u vezi sa svojim porijeklom.

"Moj rodoslov pokazuje da sam potomak grofa Drakule iz 15. vijeka, pa se može reći da sam zainteresovan za spas ovog podučja", kazao je princ, koji je u srodstvu sa Drakulom preko svoje prababe, kraljice Marije od Teka, žene Džordža V.

Takođe se vjeruje da su neki članovi kraljevske porodice patili od porfirije, nedostatka gvožđa, a upravo na tome zasnovan je mit o vampirima. To je možda i izazvalo Vladovu žeđ za krvlju i prisiljavalo ga da umače hljeb u krv neprijatelja.

Vlad Cepeš

Veze s Transilvanijom navele su princa Čarlsa da 2006. kupi kuću staru 150 godina u srcu Rumunije, u selu Zalanpatak, koje je, kako tvrde neki istoričari, osnovao njegov predak i potomak grofa Vlada. Prinčevo utočište u Transilvaniji ima pet spavaćih soba, nekoliko kupatila, a sve prostorije imaju podno grijanje.

Kuća je okružena sa 37 hektara netaknute prirode. Prve komšije su mu vukovi, risovi i mrki medvjedi. To je svakako još jedan razlog što je britanskom prijestolonasljedniku toliko stalo do ovog kraja.

Bonus video: