"Ljutim se": Više od 2.000 građana Slovačke traži vanredne izbore

"Proteste ne organizujemo u drugim gradovima. Nije nam bio cilj da pravimo masovne proteste kakve je organizovala inicjativa 'Za pristojnu Slovačku'. Iza nas ne stoji nijedna politička stranka", kazao je medijima na protestu Matej Hložnjik iz inicijative "Ljutim se"
0 komentar(a)
Bratislava, protest, Foto: Reuters
Bratislava, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2018. 18:43h

Više od 2.000 Slovaka izašlo je danas na Trg Slovačkog narodnog ustanka, u najnovijem iz serije protesta, zahtijevajući da se duboka politička kriza u koju je upala Slovačka poslije ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice krajem februara riješi raspisivanjem vanrednih izbora.

Iako se nadovezuje na seriju demonstracija desetina hiljada Slovaka u Bratislavi i nekoliko desetina gradova širom Slovačke, praktično svake sedmice od ubistva mladog para ovaj protest ne organizuje glavna inicijativa "Za pristojnu Slovačku" u kojoj su pored đaka i studenata i ugledne nevladine organiacije, već mladi iz inicijative "Ljutim se".

"Proteste ne organizujemo u drugim gradovima. Nije nam bio cilj da pravimo masovne proteste kakve je organizovala inicjativa 'Za pristojnu Slovačku'. Iza nas ne stoji nijedna politička stranka", kazao je medijima na protestu Matej Hložnjik iz inicijative "Ljutim se".

Na peticiji za vanredne parlamentarne izbore kako se politička odgovornost vladajuće stranke SMER o čijim aferama i korupcionaskim vezama sa italijanskom mafijom Ndrangeta ne bi rasplinula samo ostavkom vlade premijera Roberta Fica, a nastavkom vladajuće koalicije prikupljeno je već 80.000 potpisa.

Za raspisivanje referenduma o vanrednim izborima ta incijativa pokušava da prikupi 350.000 potpisa i peticija se potpisivala i danas na protestu.

"Nije dovoljno protestovati. Rezultat su samo kozmetičke promene. Jedina istinska promjena biće nova država i vanredni parlamentarni izbori", poručio je danas u Bratislavi pred oko 2.000 demonstranata Hložnjik.

Nakon mjesec i po dana ćutanja od ostavke, juče je prvi put proteste oštro kritikovao bivši premijer Robert Fico koji je i nakon povlačenja sa premijerske funkcije ostao na čelu SMER-a i poput lidera poljskih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog koji je formalno samo poslanik ali realno siva eminencija vlade ni Ficova pozicija nije uzdrmana.

"Napad na vladu Slovačke postavljen je na tri stuba - na predsjedniku, organizatorima protesta i prije svega na medijima. Iz dana u dan smo od uspješne zemlje postali neuspješna. Na ulice su izašle desetine hiljada ljudi ali vladajuće stranke imaju podršku miliona birača. Odbijam da troje aktivista diktira najjačoj političkoj partiji koga može a koga ne može da postavi za ministra unutrašnjih poslova", kazao je juče Fico na kongresu svojih socijalista iz SMER-a.

To da Slovaci na ulicama na najvećim protestima od Plišane revolucije 1989. godine navode ko je neprihvatljiv kao ministar unutrašnjih poslova i koga vide kao prepreku za istragu da se nađu i kazne ubice Kucijaka Fico je uporedio sa situacijom kada bi se "dalo medvjedima da glasaju ko će biti ministar životne sredine".

"Liberalni dnevni listovi se ponašaju kao političke stranke. Zastrašuju naše birače. Ne razumijem izjave o jezivoj atmosferi među medijima i političarima u Slovačkoj", rekao je na kongresu Fico.

Po ocjeni bivšeg premijera nije problem ni to što se Slovačka sunovratila za 10 mjesta na 27. mjesto po slobodi medija u posljednjem izvještaju Reportera bez granica, jer su po tom izvještaju slovački mediji ionako najslobodniji u regionu Višegradske četvorke.

Reporteri bez granica su u izvještaju kao poseban problem i rizik za slobodu medija i neometan i bezbedan rad novinara naveli sve grublje, vulgarnije i češće uvrede koje stižu na adresu novinara od najviših zvaničnika i kao zvaničnike koje prednjače u neprijateljskom odnosu prema novinarima naveli su predsjednika Češke Miloša Zeman i upravo Roberta Fica.

Bonus video: