ANKETA FRANCUSKOG RADIJA

Većina Francuza za prestanak protesta Žutih prsluka

Sa sociološkog stanovništa, oni koji podržavaju nastavak protesta su radnici i zaposleni s niskim primanjima, dok su oni sa prosječnim i boljim platama za prekid demonstrancija
481 pregleda 0 komentar(a)
Žuti prsluci, Foto: Kamil Zignioglu/AP
Žuti prsluci, Foto: Kamil Zignioglu/AP

Većina Francuza, njih 55 odsto, izjasnilo se da bi protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci" trebalo da budu obustavljeni, prenio je danas radio Frans enter (France Inter) najnoviju anketu.

Kao glavni razlog za prestanak, ispitanici su naveli zamor ali i neprijatnost zbog nereda i raznih incidenta koji su izbili na protestima koji se održavaju svake subote od 17. novembra širom Francuske.

Opadanje podrške i interesovanja za skupove pokreta ogleda se i u sve manjem brojem okupljenih svake subote, navodi se u anketi.

Oni koji nastavljaju da podržavaju "žute prsluke" su pretežno članovi i simpatizeri radikalne ljevice i ekstremne desnice. Za razliku od njih, simpatizeri socijalista i vladajuće Republike u pokretu, žele potpunu obustavu protesta.

Sa sociološkog stanovništa, oni koji podržavaju nastavak protesta su radnici i zaposleni s niskim primanjima, dok su oni sa prosječnim i boljim platama za prekid demonstrancija.

Francuzi najviše žele obustavu protesta u gradskim sredinama, čak 58 odsto, u manjim gradovima 51 odsto, a do skora su jedino u ruralnim sredinama ispitanici željeli nastavak protesta ali se tendencija preokrenula i čak 52 odsto sada želi kraj okupljanja.

"Žuti prsluci" nastavljaju proteste započete 17. novembra i pored ustupaka vlasti i pokretanja velike javne debate koju je incirao francuski predsjednik Emanuel Makron kako bi riješio krizu nastalu nezadovoljstvom građana njegovom opštom politikom.

Preporučujemo za Vas