Šef EFSF-a u Pekingu traži pomoć za izbavljenje iz dužničke krize

Kina će dati EU 70 milijardi eura?

Šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost zatražio je finansijsku pomoć Kine za rješavanje dužničke krize u eurozoni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 16:29h

Nikakav brzi dogovor nije na pomolu ali Klaus Regling tvrdi da je siguran da će Peking nastaviti da kupuje obveznice koje izdaje njegov fond.

Vjeruje se da bi Kina mogla dati oko 70 milijardi eura u fond, koji će, prema novom sporazumu lidera eurozone, imati na raspolaganju 1.200 milijardi eura.

Klaus Regling, šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), otputovao je u Peking na razgovore sa kineskim zvaničnicima, dan nakon što su lideri eurozone postigli sporazum, koji, ipak, nije smanjio pritisak finansijskog tržišta na Italiju i Španiju.

„Svi znamo da Kina ima posebnu potrebu da investira trgovinski suficit,“ rekao je Regling na konferenciji za novinare, aludirajući na njihovih 3,200 milijardi dolara deviznih rezervi, najvećih u svijetu.

Sarkozi prvi pozvao kineze

Nakon što je na samitu lidera eurozone u Briselu postignut sporazum u ranim jutarnjim satima u četvrtak, francuski predsjednik Nikola Sarkozi je odmah nazvao kineskog predsjednika Hua Đintaoa i zatražio finansijsku pomoć, rekavši da bi Peking trebalo da odigra veliku ulogu.

Međutim, izgleda da francuski lider nije dobio nikakvo definitivno obećanje.

Peking je jasno stavio do znanja da će tražiti jake bezbjednosne garancije za bilo kakav doprinos.

Evropske vlade su objavile dogovor, prema kojem će privatne banke i investicioni fondovi otpisati 50 odsto grčkog duga.

Sarkozi je u međuvremenu izjavio da je prijem Grčke u eurozonu bio greška. Grčka nije bila spremna kada se pridružila 2001, rekao je, dodavši da bi mogla biti spasena zahvaljujući novom dogovoru o rješavanju dužničke krize.

Regling je kazao da je dogovor o izbavljenju Grčke izuzetak i da ne vjeruje da će morati biti ponovljen radi drugih država.

Mnogi na finansijskim tržištima su zabrinuti da EFSF nije dovoljno velik da izađe na kraj sa krizom ukoliko Italija i Španija u nju dublje upadnu.

Francuska je saopštila da bi investiranje Kine inspirisalo povjerenje u eurozonu.

„Ono što se dešava u Evropi i stvara nestabilnost je da se povlače javni i privatni investitori, izjavio je francuski ministar finansija Fransoa Baroan.

Okvir novog EFSF-a bi trebalo da bude definisan u novembru. Očekuje se da najveći doprinos da Njemačka.

Kupiće dobru volju

Predsjednik Svjetske banke, Robert Zelik, rekao je da vjeruje da će Kina investirati u Evropu samo ako bude stimulisana. „Ne mislim da će Kina tek tako doći kao spasilac da obezbijedi novac samo da bi izbavila Evropljane,” rekao je za BBC.

Međutim, investitor Džim Rodžers smatra da je Kina spremna da pomogne. „Sa kineske tračke gledišta, to je jeftina inostrana pomoć. Kupiće dobru volju. Pretpostavljam da će uložiti neki novac,“ rekao je Rodžers gostujući na radiju BBC.