Voditelj TV emisije žrtvi silovanja: Nadam se da od sada zoveš taksi

"Išla je kući nakon noćnog provoda sa prijateljima, i odlučila je da prošeta - nije uzela taksi", tako je Holms govorio u najavi intervjua
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 09:00h

Britanski TV voditelj Ejmon Holms našao se na udaru kritike javnosti nakon što je u emisiji "This Morning" rekao žrtvi silovanja "Nadam se da od sada zoveš taksi", piše Daily Mail.

Gledaoci su bili zgroženi njegovom izjavom, kojom, kako smatraju, Holms krivi žrtvu silovanja za ranjivost. Kontroverznu zamjerku voditelj je uputio Hani Kant (20), koja je silovana kada joj je bilo 18 godina.

Hana je nakon izlaska u Viltširu kući išla pješke, kad je vojnik Džonatan Hajns odvukao u auto i silovao.

Djevojka je ostala dovoljno pribrana, pa je u autu čupala sopstvenu kosu i pjuvala, kako bi ostavila DNA trag, metoda koju je vidjela u TV seriji CSI.

Hrabra Hana je odlučila da o svom iskustvu govori u emisiji Ejmona Holmsa, samo mjesec nakon što je njen napadač osuđen na zatvorsku kaznu od 11 godina.

"Išla je kući nakon noćnog provoda sa prijateljima, i odlučila je da prošeta - nije uzela taksi", tako je Holms govorio u najavi intervjua.

Zatim je upitao 20-godišnjakinju zašto se odlučila na takav potez.

Hana je objasnila da je bila u društvu prijateljice i odlučila je da kroz posljednje dvije ulice prođe pješke, kao što je to radila mnogo puta do tada.

"Mislila sam da će sve biti u redu", rekla je.

"Ipak nije", odgovorio joj je Holms.

Djevojka je nastavila da priča kako se plašila za život, posebno nakon što joj je vojnik koji je silova zaprijetio da ne ide u policiju.

Na kraju intervjua, nakon što joj je zahvalio na gostovanju u emisiji, Holms je rekao: "Nadam se da od sada zoveš taksi".

Stotine ljutih gledalaca je protestovalo putem društvenih mreža zbog njegove izjave, optužujući ga za svaljivanje krivice na nevinu žrtvu.

TV kuća je stala u zaštitu svog voditelja, uz tvrdnju kako Holms nije aludirao da je Hana kriva što je ispala žrtva silovanja.

"Intervju je izveden sa velikom pažnjom i saosjećanjem, uz komentare čiji je cilj bio d naglasi sigurnosne savjete", rekla je portparolka kuće ITV.

"Hana je zadovoljna intervjuom i nije uvrijeđena Ejmonovim savjetima."

Bonus video: