Nema istrage protiv Karle del Ponte

Istraga je obavljena po nalogu pretresnog vijeća Haškog tribunala na čijem je čelu francuski sudija Žan-Klod Antoneti, a izdat je u junu prošle godine
0 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Ažurirano: 27.10.2011. 12:32h

Prema redigovanoj verziji povjerljivog izvještaja, Haški tribunal je odlučio da nema osnovane sumnje da se pokrene istraga protiv Karle Del Ponte.

Tribunal je taj izvještaj objavio u srijedu uveče, a redigovano jei ime istražioca "prijatelja suda".

Nezavisni istražilac Haškog tribunala zaključio je da "nema dovoljno osnova" za pokretanje postupka za nepoštovanje suda protiv nekadašnje glavne tužiteljke i drugih članova tužilačkog tima, zbog navodnog zastrašivanja svjedoka, prenosi Dnevni avaz.

Zahtjev za pokretanje postupka je u martu 2007. pokrenuo lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kome se u Hagu sudi za ratne zločine, tvrdeći da su "pojedini članovi tima haškog tužilaštva zastrašivali, ucjenjivali, podmićivali i mučili svjedoke, kako bi svjedočili protiv njega".

U svom zahtjevu za pokretanje postupka protiv Karle del Ponte, Hildegard Uerk-Reklafa i Danijela Saksona, Šešelj je priložio izjave svjedoka koji su tvrdili da su tokom razgovora za predstavnicima tužilaštva bili "lišavani sna, ucjenjivani, da im je bilo prijećeno", te da im je obećavano da će, ukoliko budu svjedočili protiv Šešelja, "dobiti novac, novi indentitet i da će moći da se presele u druge zemlje".

Istraga je obavljena po nalogu pretresnog vijeća Haškog tribunala na čijem je čelu francuski sudija Žan-Klod Antoneti, a izdat je u junu prošle godine.

Sekretarijatu je bilo naloženo da imenuje nezavisnog istražioca koji bi utvrdio ima li osnova za pokretanje postupka po navodima optuženog i tvrdnjama "četničkih insajdera" koji su najprije pristali da se pojave kao svjedoci tužilaštva, a kasnije se predomislili.

U zaključku izvještaja na 240 strana konstatuje se da "nema dovoljno osnova" za pokretanje postupka za nepoštovanje suda protiv bilo koje od osoba navedenih u podnesku optuženog i izjavama svjedoka.

Pretresno vijeće pozvalo je tužilaštvo i optuženog da u roku od 15 dana dostave svoje pisane reakcije na izvještaj istražitelja "prijatelja suda", objavio je Dnevni avaz.

Bonus video: