Euro je spašen

Prema dogovoru, javni dug Grčke do 2020. godine trebao bi da padne na 120 odsto njenog BDP-a. Sad on iznosi oko 350 milijardi eura, ili 162 odsto BDP-a te zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 09:01h

Nakon samita u Briselu, koji je završen rano jutros oko 4 sata, na kom je 17 lidera eurozone desetak sati razgovaralo o mjerama za rješavanje krize eura, objavljeno je da su banke pristale na dobrovoljni otpis 50 odsto potraživanja na grčke obveznice.

Informaciju o postignutom dogovoru o otpisu dijela grčkog duga novinarima je objavio predsjednik Evropsk savjeta Herman Van Rompuj.

Van Rompuj je rekao da je postignut dogovor oko svih važnih pitanja i da je rješenje krize u eurozoni izvjesno.

Prema dogovoru, javni dug Grčke do 2020. godine trebao bi da padne na 120 odsto njenog BDP-a. Sad on iznosi oko 350 milijardi eura, ili 162 odsto BDP-a te zemlje.

Najteži dio pregovora vođen je sa bankama koje su Grčkoj posudile novac. U te pregovore, između ostalog, bili su uključeni i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nikola Sarkozi i šefica MMF-a Kristin Lagard.

Lideri eurozone donijeli su paket mjera kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, a njihova primjena iziskuje promjenu Ustava EU

Kako bi se pomoglo prezaduženim članicama eurozone, dogovoreno je i da se ojača kreditna sposobnost Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Takođe, lideri eurozone donijeli su paket mjera kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, a njihova primjena iziskuje promjenu Ustava EU.

Postignut je dogovor o dokapitalizaciji banaka prema kom će one do 30. juna 2012. godine morati da osiguraju obavezne rezerve u visini od devet odsto kapitala visokog kvaliteta, kako bi bile bolje pripremljene za rizike.

Novi kapital banke bi trebale pokušati da pronađu na finansijskom tržištu, a ukoliko im to ne uspije, pomoć trebaju da zatraže od vlada svojih država. Ukoliko novac ne uspiju osigurati ni na taj način, trebaju da se obrate EFSF-u.

Galerija

Bonus video: