Lideri EU počeli samit o rješenju dužničke krize

Na samitu će pokušati da ubijede banke kreditore da otpišu najmanje polovinu potraživanja prema Grčkoj što iznosi oko 100 milijardi eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 18:49h

U Briselu je danas zavladao pesimizam oko izgleda da će na samitu eurozone, zbog daljih nesuglasica zemalja članica, moći da bude usvojen obećani sveobuhvatni plan za rješenje dužničke krize.

"Ima još mnogo problema da se riješe i pregovora da se vode, dakle posao još nije završen", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na samit.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard takođe je izjavila "ima još puno posla".

Planirana su dva sastanka. Prvi sastanak šefova vlada i država 27 zemalja članica Evropske unije počeo je u 18.20 časova po centralnoevropskom vremenu, a razgovaraće se o dokapitalizaciji banaka. Cilj toga je da se amortizuje šok njihovog gubitka zbog duga Grčke.

Ta tačka više nije sporna. Nacrt sporazuma u koji je agencija Frans pres imala uvid odobriće nove zahtjeve dokapitalizacije banaka, sa ciljem da njihov kapital bude uvećan otprilike za devet odsto do jula 2012. godine. U tekstu nije naveden iznos, ali jedan evropski izvor smatra da će biti potrebno 108 milijardi dolara.

Zatim će se odvojeno sastati vođe 17 zemalja članica euro zone.

Opšte crte sporazuma su napravljene. Riječ je o tome da se stabilizuje Grčka, tako što će se ubijediti banke kreditori da otpišu najmanje polovinu potraživanja koje imaju od te zemlje, odnosno oko 100 milijardi eura, kao i da se spriječi širenje krize na Italiju tako što će se ojačati evropski stabilizacioni fond.

Prema ocjeni diplomata, tu su stvari mnogo komplikovanije, iako cijeli svijet čeka konkretne mere. Ako ništa konkretno ne proizađe iz samita sjutra može da dođe do "masakra" na berzama, rekao je jedan diplomata.

Predsjedavajući ministara finansija euro zone Žan Klod Junker rekao je da će danas biti donijete "opipljive odluke", ali neće sve biti iznijeto do najsitnijih detalja.

Pregovori sa bankama kreditorima Grčke još nijesu završeni jer banke nijesu spremne da prihvate gubitke veće od 50 odsto, koji od njih traže vlade.

Povećanje evropskog stabilizacionog fonda

Detalji o spasilačkom fondu eurozone EFSF su i dalje neodređeni.

Njemački poslanici dali su danas Angeli Merkel široku podršku da u Briselu brani njemački stav o jačanju fonda za spasavanje.

Prema jednom planu koji se razmatra, evropski stabilizacioni fond bi trebalo da raspolaže sa 1.250 milijardi eura, iako to još nije konačna svota.

Razmatra se i formiranje još jednog specijalnog fonda koji bi bio finansiran iz stabilizacionog fonda ili iz Međunarodnog monetarnog fonda i koji bi bio otvoren i za investitore sa strane, posebno zemlje koje se ubrzano razvijaju.

Vode se pregovori sa velikim zemljama u brzom razvoju iz takozvane grupe Briks, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Sastanak prati oko 2.000 novinara iz cijelog svijeta a mediji su dramatizovali značaj ovog skupa, nazivajući ga "presudnim", "istorijskim" ili "posljednjom šansom za Evropu".

Bonus video: