ITALIJA, PARLAMENT

Tuča zbog penzija

Dvojica poslanika dohvatila su jedan drugoga za vrat, a ostali poslanici su pojurili da ih razdvoje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 18:15h

Poslanici u italijanskom parlamentu danas su tučom riješili napetost zbog teških reformskih mjera.

Najmanje dvojica poslanika iz Sjeverne lige, članice vladajuće koalicije desnoga centra, potukla su se s članovima opozicione stranke FLI predsjednika parlamenta Đanfranka Finija. Dvojica poslanika dohvatila su jedan drugoga za vrat, a ostali poslanici su pojurili da ih razdvoje.

Zbog tuče koja je izbila nakon Finijeve sarkastične primjedbe na televiziji o tome kako je supruga šefa Sjeverne lige Umberta Bosija u penziju otišla sa 39 godina, na nekoliko je minuta prekinuta i parlamentarna sjednica.

Bosi uporno odbija i najmanji kompromis u vezi sa zahtjevom premijera Silvija Berluskonija da se u skladu sa zahtjevima evropskih čelnika izmijeni italijanski penzioni sistem.

Berluskoni danas putuje u Brisel s pismom namjere u kojem se najavljuju reforme koje bi trebale da podstaknu privredni rast i smanje italijanski dug. Ali kritičari, među kojima su i neki vodeći italijanski bankari, kažu da su nužne čvršće i opsežnije mjere.

"Vlada klima nasilja i netolerancije", reka je Amedeo Ćićanti iz stranke centra UDC-a. "Moramo se smiriti jer Italijane ovo nervira više nego nas".

Preporučujemo za Vas