Merkel otkazuje isporuku podmornice Izraelu

Dnevnik Jediot Aharonot piše da Merkel namjerava na taj način da iskaže nezadovoljstvo nakon objave početka gradnje 1100 stanova u palestinskom naselju u istočnom Jerusalimu
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Ibtimes.com
Angela Merkel, Foto: Ibtimes.com
Ažurirano: 26.10.2011. 09:53h

Njemačka kancelarka Angela Merkel namjerava da otkaže isporuku šeste podmornice Izraelu, kao odgovor na izgradnju hiljadu izraelskih stanova u istočnom dijelu Jerusalima, piše dnevni list Jediot Aharonot, a prenosi agencija Frans pres.

"Njemačka preispituje načelnu odluku da proda šestu podmornicu tipa "Dauphin" nakon tenzija između kancelarke Merkel i premijera Benjamina Netanjahua", ističe izraelski dnevni list.

Pozivajući se na izjave visokih izraelskih zvaničnika, isti dnevnik tvrdi da Angela Merkel namjerava na taj način da iskaže nezadovoljstvo nakon što je prošlog mjeseca objavljen početak gradnje 1100 stanova u palestinskom naselju Gilo u istočnom dijelu Jerusalima.

Jediot Aharonot takođe dodaje i da su tenzije s Njemačkom, do skoro smatranom najvećim evropskim saveznikom Izraela, izazvale zabrinutost izraelskih vojnih zvaničnika, koji su se nadali da će narečena isporuka dodatno ojačati strateške kapacitete te zemlje.

Izrael već raspolaže sa tri podmornice koje mu je isporučila Njemačka, a još dvije su u izgradnji.

Bonus video: