Evropski partneri povećavaju pritisak na Italiju da smanji dug

"Italija je velika ekonomska sila, koja je mnogo zadužena i koja narednih godina treba da smanjuje dug", rekla je Merkel
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 17:26h

Čelnici Evropske unije koji su se sastali na samitu u Briselu povećavaju pritisak na Italiju da preduzme odgovarajuće reformske mjere za pokretanje ekonomskog rasta i smanjenja deficita i javnog duga.

"Tražimo od italijanske vlasti da preduzme velike napore i mislim da su oni spremni da to učine", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj po završetku samita 27 zemalja članica EU.

Van Rompuj je, kako prenose agencije, objasnio da se od Italije očekuje da na vrijeme donese "hrabre mjere" u vezi sa proračunom, kao i u području tržišta rada, pravosuđa i borbe protiv prevara.

Prije početka samita sa premijerom Italije Silviom Berluskonijem razgovarali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikolas Sarkozi.

Merkel je pozvala Italiju da radi na smanjenju javnog duga, koji iznos 120 odsto BDP-a.

"Italija je velika ekonomska sila, koja je mnogo zadužena i koja narednih godina treba da smanjuje dug. To je ono što očekujemo od Italije", rekla je Merkel.

Čelnici Evropske unije traže način da riješe dužničku krizu koja već dvije godine potresa eurozonu.

Do srijede bi, kada se održava još jedan samit, trebalo da se postigne dogovor o dokapitalizaciji banaka, olakšavanju dužničkog tereta Grčkoj i jačanju kreditnih sposobnosti Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, kako se kriza ne bi proširila na zemlje poput Italije ili Španije.

Bonus video: