EU sprema dokapitalizaciju banaka sa 108 milijardi eura

Zemlje Evropske unije razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka sa oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućim grčkim neplaćanjem dugova
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 09:03h

Tokom sastanka evropskih ministara finansija u Briselu, postignut je konsenzus o sumi od 107 ili 108 milijardi eura, navodi novinska agencija Frans Pres.

Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe evropskih banaka, kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar koji se očekuje.

Evropski lideri počeli su danas sastanak u Briselu na kome pokušavaju da prevaziđu razlike o mjerama za sprječavanje širenja finansijske krize u zoni eura.Vođe 27 zemalja članica EU sastaju se danas prije podne a novi sastanak biće održan u srijedu kada se očekuje i usvajanje određenih mjera. Evropljani pokušavaju da stabilizuju prezaduženu Grčku i da spriječe širenje krize na cijelu eurozonu.Ministri finansija zemalja EU sinoć su intenzivno vodili pregovore o dužničkoj krizi i poslije više od deset sati razgovora sporazum o dokapitalizaciji evropskih banaka počeo je da se oblikuje.Evropske zemlje predviđaju dokapitalizaciju banaka do 108 milijardi eura da bi im se pomoglo da apsorbuju "znatne" gubitke koje treba da podnesu da bi pomogle Grčkoj. Predlog će danas biti podnijet šefovima vlada ili država EU.

Ministri finansija zone eura saopštili su juče da su se složili da će od banaka kreditora tražiti da otpišu najmanje 50 odsto grčkog duga, u odnosu na 21 odsto koliko je odlučeno u julu.

Najzad dogovoren plan rješavanja krize

Napraviljen je plan koji se sastoji od tri faze - rekonstrukcija grčkog duga, dokapitalizacija banaka da bi apsorbovale šok i jačanje spasilačkog fonda euro zone - Evropskog fonda za fiansijsku stabilnost (EFSF) čiji je cilj da obezbijedi da se kriza ne proširi na Italiju ili Španiju.Dva ključna aktera - njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi - već su se sinoć sastali da pokušaju da izglade razlike o mjerama koje smatraju da treba preduzeti.Ovaj sastanak koji je završen sinoć oko ponoći i kome su takođe prisustvovali predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kao i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.Optimističke izjave Merkelove i Sarkozija poslije sastanka nagovještavaju da je na vidiku približavanje stavova. Pariz i Berlin već nekoliko dana raspravljaju o načinu jačanja Fonda za pomoć zoni eura, koji predstavlja glavni branik od širenja krize."Ovo su presudni sastanci, treba naći rješenja... treba riješiti ovu finansijsku krizu", rekao je Sarkozi i dodao da je bilo "napretka" i da do srijede treba naći "ambiciozno rješenje".Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da veruje da će evropske vođe do srijede imati plan za zaštitu eura.Italijanski premijer Silvio Berluskoni takođe će biti pod pritiskom svojih kolega. Rim izaziva zabrinutost svojih partnera koji strahuju od širenja dužničku krize u eurozoni ako Italija ne drži čvrsto svoje javne finansije.Prije početka samita Berluskoni će razgovarati sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem.

Bonus video: