Rusija pooštrila preduslove za abortus

Prema novom zakonu, abortus će biti moguće izvesti u prvih 12 nedjelja trudnoće
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 15:07h

Ruski parlament usvojio je zakon koji pooštrava uslove za abortus, ali je odbacio ograničenja za koja se zalagala Ruska pravoslavna crkva, poput zahtjeva da i suprug mora dati saglasnost, da roditelji maloljetne djevojčice moraju dati saglasnost ili da se doktoru omogući pravo da odbije izvršenje abortusa.

Zdravstveni zvaničnici navode da je stopa abortusa u Rusiji među najvišim u svijetu i da to utiče na stopu rađanja od samo 1,4 djeteta po ženi, što je znatno manje od 2,1, koliko je potrebno za održavanje postojeće populacije, prenosi Srna.

U Rusiji se godišnje vještački prekine više od milion trudnoća, a protivnici abortusa kažu da taj podatak ne obuhvata praksu u privatnim klinikama i da je pravi broj oko šest miliona abortusa godišnje.

Prema novom zakonu, abortus će biti moguće izvesti u prvih 12 nedjelja trudnoće, osim za žene koje navedu da ne mogu da si priušte dijete i koje će moći izvršiti abortus do 22. nedjelje trudnoće.

Zakon uvodi i obavezan period od dva do sedam dana prije izvođenja zahvata, kako bi žene imale vremena da preispitaju svoju odluku.

U vrijeme Sovjetskog Saveza zakoni o abortusu su bili liberalniji i neograničeni abortusi su praktično bili jedino djelotvorno sredstvo planiranja porodice pošto su kondomi bili nepouzdani i retko su se koristili, piše Blic.

Bonus video: