Češki premijer smatra da Češkoj ne treba euro

"Zaista nismo toliko bogati da možemo da dozvolimo sebi luksuz da plaćamo tuđe dugove", rekao je Nečas
54 pregleda 0 komentar(a)
Petr Nečas, Foto: Acus.org
Petr Nečas, Foto: Acus.org
Ažurirano: 22.10.2011. 14:16h

Zemljama eurozone više je stalo do toga da nađu onoga ko bi plaćao tuđe dugove nego što im je stalo do novih clanica, rekao je češki premijer Petr Nečas na kongresu svoje Građanske demokratske stranke.

Premijer je dodao da prelazak na euro sada Češkoj ne bi bio od koristi.

"Zaista nismo toliko bogati da možemo da dozvolimo sebi luksuz da plaćamo tuđe dugove", rekao je Nečas i dodao da je današnja eurozona drugačije od onoga u šta se Češka pri svom ulasku u Evropsku uniju 2004. godine obavezala da uđe.

Češki premijer ponovio je nedavne kritike da eurozona više nije montarna unija već se sve više mijenja u zonu transfera novca i dugova, te da zaštitni mehanizmi i pokušaji da se eurozona stabilizuje ne zahtijevaju dovoljno fiskalnu disciplinu članica.

Protiv eura su zbog dužničke krize prvi put od njegovih početaka i češki preduzetnici koji su sve donedavno bili najglasniji zagovornici prelaska na zajedničku evropsku valutu

Nečasov prethodnik na čelu stranke, bivši premijer Mirek Topolanek upozorio je, međutim, konzervativce na njihovom kongresu da ne bi trebalo da se zlurado raduju zbog problema eurozone i erozije EU a nikako ni da se igraju evropskih odlikaša.

"Nacionalni interesi ne moraju automatski da budu protivevropski. Nacionalni ponos nije samo skakutanje u ritmu 'ko ne skaće nije Čeh'", kazao je Topolanek.

Osnivač Građanske demokratske stranke, sadašnji češki predsjednik Vaclav Klaus otkako je izbila dužnička kriza zahtijeva da Nečasova vlada počne pregovore sa Briselom da se Češka izuzme iz obaveze da uđe u eurozonu, te da može da ostavi svoju krunu.

Protiv eura su zbog dužničke krize prvi put od njegovih početaka i češki preduzetnici koji su sve donedavno bili najglasniji zagovornici prelaska na zajedničku evropsku valutu.

Prema anketi češke Privredne komore svega trećina čeških preduzeća sada želi da se uvede euro a dvije trećine su protiv, dok je prije dvije godina odnos pristalica i protivnika među menadžerima čeških preduzeća bio obrnut.

Bonus video: