Mardok da plati tri miliona zbog prisluškivanja telefona ubijene Mili Dauler

Otkriće da su Miline poruke prisluškivane dok je trajala policijska potraga za njom, i brojni dokazi da je to bila uobičajena praksa tabloida – šokirali su britansku javnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 17:09h

Kompanija medijskog magnata Ruperta Mardoka je saopštila danas da je pristala da plati dva miliona funti (3, 2 miliona dolara) porodici ubijene britanske djevojčice Mili Dauler, čiji si telefon prisluškival novinari tabloida „Njuz ov d vorld“ (News of the World).

Njuz internešnal (News International) i djevojčicina porodica su potvrdili vijest u zajedničkog saopštenju, prenijela je agencija Asošiejtid pres. Navedeno je da će Mardok donirati milion funti (1,6 miliona dolara) dobrotvornim organizacijama koje izabere porodica Mili Dauler.

Mardok je u julu ugasio „Njuz of d vorld“, list sa 168-godišnjom tradicijom, nakon pojavljivanja dokaza da su njegovi novinari prisluškivali govornu poštu sa mobilnog telefona 13-godišnjakinje, koja je nestala 2002. i kasnije je nađena mrtva.

U junu je za njeno ubistvo na doživotni zatvor osuđen bivši portir u noćnom klubu.

Porodica Dauler: Ništa što je dogovoreno ne može vratiti Mili ili izbrisati traume od njenog nestanka i užasnog suđenja za ubistvo ranije ove godine

Uzdrmano je Mardokovo medijsko carstvo, britanski politički, policijski i medijski establišment.

„Ništa što je dogovoreno ne može vratiti Mili ili izbrisati traume od njenog nestanka i užasnog suđenja za ubistvo ranije ove godine,“ kaže se u saopštenju porodice Dauler.

Mardok se u julu sastao sa Daulerovima da im lično uputi izvinjenje, rekavši da ga je „zapanjilo“ otkriće o onome šta se desilo.

U jučerašnjem saopštenju, izrazio je nadu da se može učiniti nešto pozitivno u znak sjećanja na Mili.

Vijest o sporazumu je objavljena uoči godišnjeg sastanka Mardokove Njuz korporacije u Los Anđelesu. Agencija Rojters je objavila da se očekivalo da neki investitori zbog prakse prisluškivanja u tabloidu zatraže Mardokovu smjenu.

Bonus video: