EU od Italije traži hitne rezove i reforme

Brisel takođe traži od Rima da promijeni način upravljanja ekonomijom i da uvede konkurenciju u određene profesije i otvori pojedine djelove tržišta
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 15:18h

Evropska komisija pozvala je italijansku vladu da hitno finalizira i predstavi nacrt novih budžetskih rezova i reformi.

Neposredno uoči sastanka ministara finansija eurozone, koji će označiti početak niza ključnih okupljanja u Briselu, portparol sekretara EU-a za ekonomsku politiku Ollija Rena kazao je da će partneri "podstaknuti italijanske vlasti da hitno finalizuju i predstave te planove".

Italija je pod snažnim pritiskom da sreže javnu potrošnju budući da oklijeva da ispuni obećanja od prije nekoliko mjeseci, a u međuvremenu su agencije srezale rejting nekoliko italijanskih banaka.

Brisel takođe traži od Rima da promijeni način upravljanja ekonomijom i da uvede konkurenciju u određene profesije i otvori pojedine djelove tržišta.

"Važno je potvrditi te rokove i ciljeve za konkretne mjere kako bi se dodatno pojačalo povjerenje u sposobnost italijanski ekonomije da prevlada sadašnje izazove", kazao je Amadeu Altafaj.

Od Italije se traži da sprovede "ne samo fiskalnu konsolidaciju, već i reforme za podsticanje rasta", koje su po riječima portparola "izuzetno važne u italijanskoj ekonomiji", naglasio je Altafaj.

Bonus video: