Farma Dejl u plamenu, policajci koriste silu, Romi uzvraćaju ciglama

Dok traje akcija iseljavanja i rušenja, obližnje stanovništvo zatvara svoje domove, supermarketi ograđuju površine parkirališta
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 19:22h

Policija u opremi za razbijanje demonstracija počela je danas uklanjanje najvećeg divljeg kampa u Velikoj Britaniji, nagovještavajući kraj jednodecenijske borbe sa kamperima koji tu godinama žive i koji najavlju borbu za „svojih tri hektara do kraja”.

Protjerivanje oko 400 stanovnika ilegalnog kampa "Dejl farm" (Dale farm) Eseksu u blizini Basildona je konačni kraj jedne od „najspornije i najgorče isplanirane svađe u zemlji”, ocjenjuje britanska agencija Rojters.

Na farmi koju su šezdesetih godina prošlog vijeka naselili britanski Romi i takozvani Irski putnici, nelegalno su izgrađeni objekti u kojima su živjele 82 porodice.

Irski putnici su nomadska grupa slična po načinu života, ali etnički različita od Roma. Oni su upad policije nazvali etničkim čišćenjem.

Decenijama su porodice Roma i Irskih putnika naseljavale farmu, dok se 2001. nisu počele širiti na terene pa je lokalno stanovništvo zatražilo njihov premještaj. Iako su Romi i putnici rasprostranjeni na raznim lokacijama u Velikoj Britaniji, farma Dejl se smatra njihovim najvećim naseljem u zemlji. Prisilni premještaj stanovnika nikada nije ugodan, ali ovih dana farma Dejl je mjesto neočekivano nasilnih scena.

Stotinjak policajaca je kroz 12-metarsku željeznu ogradu provalilo na farmu, a kako bi otjerali preostalo stanovništvo koje je odbilo da dobrovoljno napusti to mjesto, policajci koriste silu, rušeći i paleći domove stanovnika. Oni, sa druge strane, nasrću na policajce ciglama, kamenjem, bocama i željeznim šipkama.

Tokom današnje akcije iseljavanja porušena je ograda sa zadnje strane i sudski izvršitelji su počeli da uništavaju nizak zid od cigala na ulazu, dok bageri spremno čekaju da počnu s radom.

S druge strane, nekoliko demonstranata sa kapuljačama i improvizovanim čekaju na policiju na improvizovanim barikadama.

Policija Eseksa navela je da je, za sada, upotrijebila pendreke protiv dva demonstranata i da je jedna osoba uhapšena.

Dok traje akcija iseljavanja i rušenja, obližnje stanovništvo zatvara svoje domove, supermarketi ograđuju površine parkirališta, a policija je oko farme iskopala jamu kako bi onemogućila preostale porodice da prevezu svoje kamp-kućice na obližnje površine.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji živi i do 300.000 Roma i Irskih putnika.

Iseljavanje nomada često je u Velikoj Britaniji, ali se rijetko dešava da se iseli lokacija velika kao Dejl farma. Oskarovka i politička aktivistkinja Vanesa Redgrejv pružila je podršku nomadima, a komitet UN za ukidanje rasne diskriminacije pozvao je britanske vlasti da pronađu "mirno i odgovarajuće rješenje" problema. Stanovnici kampa iskoristili su sve pravne načine za sprečavanje iseljenja, ali ih sud nije podržao.

Galerija

Bonus video: