Mumija 21. vijeka: Britanski taksista donirao tijelo u korist nauke

Čitajući novine pronašao sam oglas u kojem su tražili volontera u terminalnom stadijumu bolesti koji bi svoje tijelo donirao za mumificiranje, objašnjava Bilis
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 15:57h

Britanski vozač taksija, koji je umro u januaru, postao je nakon 3.000 godina prva osoba mumificirana na način na koji su mumificirani faraoni. Čitav postupak je zabilježen u televizijskom dokumentarnom filmu snimljenom uz pristanak donora.

Alan Bilis iz jugozapadne Engleske bio je u terminalnoj fazi raka pluća kada je odlučio da svoje tijelo donira i u filmu je objasnio kako bi ljudi trebalo da budu spremni da to učine u korist razvoja nauke.

"Čitajući novine pronašao sam oglas u kojem su tražili volontera u terminalnom stadijumu bolesti koji bi svoje tijelo donirao za mumificiranje", objašnjava Bilis u filmu koji će biti prikazan 24. oktobra na TV Channel 4.

Porodica je podržala odluku Tutan-Alana, kako su Bilisa prozvali po analogiji na faraona Tutankamona.

Billis je umro u januaru, u 61. godini, a ekipa doktora predvođena poznatim patologom Piterom Vanzisom izvadila je iz njegovog tijela sve organe osim srca i mozga.

Tijelo je zatim mjesec dana bilo potopljeno u kupki od mješavina specijalnih vrsta soli, te osušeno u posebnoj dvorani Centra za sudsku medicinu u Šefildu i konačno omotano u povoje.

Korišćen je postupak hemičara Stivena Baklija koji je proučavao mumificiranje na Univerzitetu Jork. On je svoj rad bazirao na istraživanjima postupka koji je primjenjivala XVIII dinastija, poznata po tome što su njene mumije najbolje očuvane.

Bakli je prethodno mumificiranje sproveo na svinjskim nogama, jer je svinjska koža slična ljudskoj. Zahvaljujući činjenici da im je Bilis donirao tijelo, ljekarska ekipa je objavila da su na ovaj način napokon potvrdili da je mumificiranje sprovođeno u starom Egiptu. Bilsova supruga Žan prisjetila se u razgovoru za Radio Times koji su prenijeli britanski mediji, da joj je suprug prošle godine nakon telefonskog razgovora jednog dana saopštio:

"Upravo sam razgovarao o tome da budem mumificiran".

"Pomislila sam – eto ga, to baš nalikuje nečemu što bi on uradio", kazala je Žan Bilis, dodajući da je njen suprug volio da bude u centru pažnje, te mu je ideja o učestovanju u TV dokumentarcu, makar posthumno, skrenula misli od teške bolesti.

Bonus video: