U napadu kurdskih pobunjenika poginula 24 turska vojnika

U više istovremenih napada kurdskih pobunjenika na vojne punktove u Turskoj poginula su 24 turska vojnika, dok je više njih ranjeno, saopštili su bezbjednosni izvori, a prenose danas turski mediji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 10:16h

Noćašnji napadi više naoružanih grupa pristalica Radničke partije Kurdistana izvršeni su na osam lokacija u provinciji Hakari, gdje se nalazi nekoliko pograničnih punktova žandarmerije, glavnog oslonca turske vojske.

Kako prenose tv stanice, turska vojska je već tokom noći sa kopna i iz vazduha pokrenula operaciju potrage za napadačima. Kako su naveli neimenovani bezbjednosni izvori, turska avijacija izvela je više napada na region Kandila, jednu od glavnih baza Radničke partije smještenu u iračkim planinama.

Šef generalštaba Nedžat Ezel i drugi vojni zvaničnici posjetili su lokacije na kojima su izvedeni noćašnji napadi.

Kurdska agencija Firatnjuz javlja da su turske snage preko dva prelaza ušle na teritoriju Iraka u potrazi za kurdskim pobunjenicima.

Jedinice komandosa, veličine jednog bataljona, kako tvrdi kurdska agencija, počele su opsežnu operaciju protiv članova Radničke partije Kurdistana koji se povlače u svoje baze.

Jedan bataljon u Turskoj obično broji između 600 i 1.000 vojnika.

Prema tvrdnjama posmatrača, noćašnji napad je drugi najteži napad boraca Radničke partije Kurdistana na tursku vojsku, od kako je ta partija, zabranjena u Turskoj, počela 1984. godine pobunu zahtijevajući autonomiju kurdskih oblasti na istoku zemlje.

Bonus video: