Najmlađi dužnik u Češkoj ima samo 10 godina

Udio maloljetnika u ukupnom broju dužnika u Češkoj trenutno je četiri odsto, što za posljednjih godinu predstavlja porast od čitavih 200 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 09:57h

U Češkoj u posljednjih godinu dana u dugove koji prijete da završe čak i zaplijenom imovine upadaju sve masovnije djeca, a najmlađi češki dužnik ima svega devet godina.

Udio maloljetnika u ukupnom broju dužnika u Češkoj trenutno je četiri odsto, što za posljednjih godinu predstavlja porast od čitavih 200 odsto, piše praški list Pravo.

"Najveći porast neizmirenih potraživanja je kod računa za mobilni telefon i zbog švercovanja u gradskom prevozu. Operatori mobilne telefonije i gradski prevoz nude đacima i mladima sve više posebnih tarifa i upravo tu je najveći rast dugova", kazao je Radek Pospišil iz agencije M.B.A Fajnans.

Ta agencija je za češki list izradila analizu zaduženosti češke djece.

Sve više slučajeva završava nalogom za sudsku zaplijenu imovine ali, prema češkim zakonima, sudski izvršitelj ne smije djeci da zaplijeni ličnu imovinu, kao što je bicikl ili igračke, a ne može ni da prebacuje dug na roditelje.

"Uvijek šaljemo opomene i dužniku i njegovim roditeljima, ali u 87 odsto slučajeva, oni na to ne reaguju", kazala je Jana Tatirkova iz M.B.A. Fajnansa.

Povjerioci, međutim, ako su strpljivi, ne moraju da ostanu kratkih rukova ako jednostavno sačekaju do punoljetstva djeteta dužnika, kada mu na vrata zakuca sudski izvršitelj.

Bonus video: