Gradonačelnik Blajburga: Komemoracija je postala fašistička

Već danima se u Austriji vodi oštra diskusija protiv komemoracije u Blajburgu i zahtijeva se zabrana tog skupa, za koji se smatra da je najveće okupljanje nacista u Evropi
51 pregleda 15 komentar(a)
Blajburg, Foto: Screenshot (Youtube)
Blajburg, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 26.04.2018. 11:21h

Komemoracija u Blajburgu je postala fašistička i policija će je ovaj put strogo kontrolisali, najavio je gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnig.

Štefan Visočnig je istakao da je Blajburg gradić koji je otvoren prema svijetu i naglasio da je organizatorima jasno rekao da tako nešto ne žele u tom mjestu, prenosi Tanjug.

Komemoracija hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu se održava već decenijama, ali posljednjih godina je crkveni pomen postao fašistički, rekao je Visočnig bečkom dnevniku Standard.

Ukazao je da se preko društvenih medija komemoracija "reklamira" više nego ranije i na nju dolaze mnogi učesnici i iz Njemačke, Francuske pa sve do Finske, koji sa Hrvatskom i njenom istorijom nemaju nikakve veze.

Oštrije kontrole skupa

Visočnig je najavio da će ove godine nadležne vlasti oštrije kontrolisati skup, koji će 12. maja biti održan na privatnom posjedu.

U hrvatskim medijima, ali i u autobusima se već najavljuju kontrole, kao i ukazuje na potrebu poštovanja austrijskih zakona.

"Teško je sve kontrolisati, jer su oni dobro umreženi. Uz to, nošenje ustaških uniformi je zabranjeno u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji. Našim zakonom o zabrani veličanja nacizma nemamo mogućnost da djelujemo na tom privatnom skupu", objasnio je gradonačelnik.

Organizator skupa Tomas Baumgertner žali se da je pretjerana kritika na račun komemoracije i negira da se radi o skupu ustaša.

"Ja sam do sada vidio samo dvoje ljudi u ustaškim uniformama, a oni su imali 90 godina. Postoje svugdje desničarski nacionalisti, ali 85 odsto učesnika komemoracije imaju ličnu vezu sa Blajburgom", tvrdi Tomas Baumgertner.

Međutim, smatra da je problem što u Austriji nisu zabranjena ustaška obilježja.

"Mi bismo svakako podržali promjenu zakona, kojim bi se zabranila i ustaška obilježja", rekao je Baumgertner.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije trenutno razmatra mogućnost proširenja zakona o zabrani veličanja nacizma na ustaške simbole.

Baumgertner najavljuje da će ove godine, na mjestu gdje se održava komemoracija, biti zabranjeni svi ustaški simboli.

Oštra diskusija u Austriji

Već danima se u Austriji vodi oštra diskusija protiv komemoracije u Blajburgu i zahtijeva se zabrana tog skupa, za koji se smatra da je najveće okupljanje nacista u Evropi.

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger smatra da treba, u Zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha, koji sadrži zabranu korišćenja simbola i znakova nacističkog režima, unijeti i ustaške oznake.

"Kao socijaldemokratski funkcioner, antifašista i Austrijanac kojem mnogo znače demokratske osnove Druge Republike, podržavam inicijativu mojih kolega iz SPO u potpunosti za izmjenom Zakona o zabrani veličanja nacizma. Smatram da je neophodna dopuna zakona zabranom ustaških simbola. Samo promjena zakona i pravna zabrana tih simbola je pravna mjera koja može da omogući djelovanje protiv ustaškog pira", ocijenio je povodom komemoracije u Blajburgu, koja je ove godine naišla na veliko negodovanje austrijskih političara i javnosti.

Štokinger je za Tanjug rekao da je izlaganje ustaških simbola, HOS-ovih oznaka i hrvatske šovinističke retorike sramota i ogromna provokacija žrtava i njihovih potomaka, a tako Srba, Jevreja i Roma, međutim i onih Austrijanaca kojima znače antifaštičke, demokratske i suverene osnove Republike Austrije.

Kritikovao je što austrijski kancelar Sebastijan Kurc nije našao prave riječi osude takvog ponašanja na komemoraciji u Blajburgu.

Bonus video: