Uoči samita EU

Mudis: Rejting Francuske bi mogao dobiti negativnu prognozu

Ukoliko bi Francuska izgubila kreditni rejting AAA, plan mjera spasavanja zemalja sa periferije eurozone bio bi uzdrman
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 19:41h

Sumnja koju je izrazila agencija Mudis prema kreditnom rejtingu trostrukog A koji ima Francuska pojačala je nesigurnost u vezi sa evropskim nadama da će staviti tačku na krizu suverenog duga pet dana prije ključnog samita EU.

Američka agencija za određivanje kreditnog rejtinga Mudis sinoć je najavila da bi u naredna tri mjeseca mogla sniziti francuski bonitet AAA dajući mu negativnu prognozu, ukoliko sporiji rast i troškovi izbavljanja banaka i drugih članica eurozone preopterete budžet te zemlje, prenio je Rojters.

Upozorenje Mudisa je došlo u vrijeme dok lideri Evropske unije pripremaju mjere da zaštite finansijski sistem regiona od mogućeg bankrota Grčke.

Ta strategija uključuje nove korake ka smanjenju grčkog duga, jačanju kapitala banaka i jačanju fonda za spasavanje eurozone kako bi se spriječilo širenje krize na veće ekonomije.

Ukoliko bi Francuska izgubila kreditni rejting AAA, plan mjera spasavanja zemalja sa periferije eurozone bio bi uzdrman, jer bi teret bio prebačen na Njemačku gdje postoji veliki otpor javnosti prema mjerama izbavljanja drugih država iz krize.

Analitičari smatraju da je ovo neuobičajen potez agencije Mudis, pošto Francusku nije stavila pod nadzor, ali je to signal upućen vladi da je potrebno usvajanje realnije procjene rasta na osnovu koje će uskladiti budžetske mjere.

Privredni rast u Francuskoj u drugom kvartalu potpuno je zaustavljen. Francuski ministar finansija Fransoa Barion priznao je da je ciljani rast od 1,75 odsto za ovu godinu previsok, ali nije rekao kako će izgledati nova prognoza, niti kada će biti objavljena.

„Ova brojka je vjerovatno previsoka, u poređenju sa razvojem ekonomske situacije. Prepravićemo je, to je jasno”, rekao je Barion televiziji Frans 2 i dodao da je kreditni rejting Francuske AAA bezbjedan jer je vlada spremna da preduzme dodatne budžetske korake.

Predsjednik Nikola Sarkozi objavio je prije dva mjeseca paket mjera štednje vrijedan 12 milijardi eura, koji se uglavnom sastoji od smanjenja poreskih olakšica. On je, za sada, izbjegao nepopularno smanjenje socijalnih izdataka u vrijeme kada se zahuktava predizborna kampanja.