U Aušvicu otvorena izložba radova logoraša

Crteži opisuju patnje logoraša, scene iz života u logoru, a ima i nekoliko portreta. Na njima su i djelovi bajki koje su logoraši pisali za svoju djecu koju su ostavili za sobom
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 18:13h

Fotografije 20 crteža i drugih umjetničkih djela koje su u tajnosti izradili zatvorenici nacističkih konc logora za vrijeme Drugog svjetskog rata izložene su u muzeju u bivšem logoru smrti Aušvic-Birkenau, na jugu Poljske.

Izložba pod naslovom "Zabranjena umjetnost" priređena je u zgradi koja je za vrijeme rata služila kao kupaonica logorašima.

Posjetioci mogu da vide velike fotografije u boji crteža i skulptura koje su napravili zatvorenici konc logora Aušvic, Buhenvald i Ravensbruk.

Crteži opisuju patnje logoraša, scene iz života u logoru, a ima i nekoliko portreta. Na njima su i djelovi bajki koje su logoraši pisali za svoju djecu koju su ostavili za sobom.

Više od milion ljudi, mahom Jevreja, umrlo je u Aušvicu kojim su nacisti rukovodili u okupiranoj Poljskoj između 1940. i 1945

Svaka fotografija propraćena je kratkim opisom i s nekoliko riječi o autoru.

"Umjetnost je za logoraše predstavljala bijeg od brutalne realnosti", kazao je portparol muzeja Pavel Savicki, dodajući da su eksponati predstavljeni na fotografijama kako bi bili zaštićeni.

Izložba će biti otvorena do novembra, a zatim se seli u Sjedinjene Američke Države.

Originalni crteži i ostali predmeti čuvaju se u muzeju Aušvica.

Više od milion ljudi, mahom Jevreja, umrlo je u Aušvicu kojim su nacisti rukovodili u okupiranoj Poljskoj između 1940. i 1945.

U Ravensbruku, na sjeveru Njemačke, većina od 130.000 zatvorenika iz čitave Evrope, bili su Poljaci. Preživjelo ih je svega oko 32.000. U Buhenvaldu, u centralnoj Njemačkoj, ubijeno je oko 56.000 zatvorenika.

Bonus video: