Janša najavio štednju ako postane premijer

Slovenački opozicioni lider i kandidat za mandatara nove vlade Janez Janša iznio je u razgovoru za Rojter neke od osnovnih točaka svog predizbornog programa koji se zasniva na smanjenju javne potrošnje i prodaji dijela državne imovine.
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Ažurirano: 18.10.2011. 10:27h

Planom je najavljen i podsticaj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, objavila je danas Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) na svojoj internet stranici.

U razgovoru za britansku novinsku agenciju, Janša je rekao da bi Slovenija u iduće dvije godine trebala da smanji svoj sadašnji budžetski deficit od skoro šest posto BDP-a na manje od tri posto, koliko je predviđeno Mastrihtskim ugovorom za članice eurozone.

U slučaju da njegova stranka osvoji većinu na prijevremenim izborima 4. decembra, Janša najavljuje zamrzavanje javnih troškova, socijalnih transfera i penzija u idućoj godini, reorganizaciju vlade smanjenjem broja ministarstava kao i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, sve sa ciljem da se u iduće četiri godine uštedi jedna milijarda eura.

Istovremeno Janša je najavio da bi nova vlada trebala podsticati preduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta manjim porezima i da treba da izvede prodaju dijela državne imovine.

Kao imovinu u kojoj vlada ne bi trebala da ima više od 25 posto dionica naveo je dvije najveće banke u državnom vlasništvu kao i nacionalni Telekom Slovenije.

Osnivanje "slabe banke"

Vlasnički portfelj banaka koji je opterećen teško naplativim kreditima Janša bi očistio osnivanjem tzv. "slabe banke" koja bi nenaplative kredite preuzela kao javni dug, što bi pomoglo da Nova Ljubljanska banka (NLB) obnovi normalnu kreditnu aktivnost, bez visoke dokapitalizacije koju je od nje zatražila slovenačka centralna banka.

Prema ispitivanjima koja ovih dana objavljuju slovenački mediji, Janšina stranka još uvijek je u prednosti kad je riječ o osvajanju relativne većine u novom parlamentu, ali joj se , kako vrijeme odmiče, lagano približava stranka u osnivanju koju predvodi ljubljanski gradonačelnik Zoran .

Prema ispitivanju koje je u subotu objavilo ljubljansko "Delo", Janšina SDS i Jankovićeva lista mogle bi na izborima osvojiti približno isti procenat glasova - svaka po oko 19 posto.

Bonus video: