Rimljani bijesni jer je poslije nereda ostala šteta od milion eura

U neredima su uništena stakla na bankama, razbijeni izlozi prodavnica i zapaljeni automobili
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 16:56h

Šteta koja je u subotu uzrokovana u Rimu tokom nereda koji su izbili za vrijeme protesta "ogorčenih", iznosi milion eura, rekao je gradonačelnik Rima Đani Alemano.

Gradonačelnik Rima demonstrante je nazvao životinjama.

Osobe s kapuljačama na glavama umiješale su se među desetine hiljada učesnika mirnih protesta tokom kojih je iskazano nezadovoljstvo zbog patnje koju je izazvala svjetska finansijska kriza.

Neki od njih koji su na licu imali gas maske, bacali su kamenice i ploče iz trotoara, gađali policiju i okolne zgrade, a čekićima su razbijali izloge. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Demonstranti su upali u crkvu, odvalili krst sa zida i razbili statuu Djevice Marije.

Policija sada koristi fotografije i video snimke sa interneta kako bi otkrila demonstrante koji su uništavali po gradu.

"Učinićemo kao u Londonu. Fotografisaćemo lica prestupnika i postaviti na društvenim mrežama", prenosi Korijere dela sera najave iz Rima.

Italijani ukazuju na primjer Engleza koji su se nakon avgustovskih nemira organizovali i sredili grad.

Nekoliko blogera je pozvalo prijatelje na internetu da pomognu vlastima i policiji da se "siledžije" otkriju i posljedice nemira saniraju.

Bijesni su načinom na koji se situacija odvijala, htjeli su mirno okupljanje kojim bi iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Situacija je nešto bolja u Londonu. Vlasti bi da očiste grad i saniraju eventualnu štetu, a "ogorčeni" ne odustaju.

Preko 100 šatora postavljeno je ispred Berze u Londonu i drugi dan se nastavlja protest za globalne promjene.

Atmosfera je mirna, piše Gardijan, i policajci ne uznemiravaju "ogorčene", osim što su ih upozorili da ne smiju zauzeti stepenice obližnje katedrale.

U Frankfurtu, centru bankarske i finansijske moći Njemačke i Evrope noć je provelo oko 300 demonstranata, koji su ispred zgrade Evropske centralne banke raširili oko 30 šatora.

"Protesti protiv korporativne pohlepe, moćnih banaka i rastućih nepravdi kapitalizma, trajaće u Njemačkoj sve dok za tim postoji potreba", rekao je jedan od portparola pokreta "Okupirajmo Frankfurt".

Ovog vikenda se, prema podacima antiglobalista, u Njemačkoj okupilo oko 40.000 ljudi, a samo u Berlinu oko 10.000 i u Frankfurtu oko 8.000. Policija tvrdi da je riječ o 5.000 demonstranata u Frankfurtu.

Prema podacima njemačkih medija, u Berlinu - gdje nije bilo dozvoljeno podizanje šatora više ljudi je hapšeno, rekao je portparol policije.

Protesti, koji su održani u 850 gradova u 80 zemalja, nastavljaju se i u mnogim zemljama.

Galerija

Bonus video: