Uoči posjete Barosa Bugarskoj, eksplodirao automobil novinara

„Eksplozija je trebalo da me zastraši, da zastraši sve koji govore istinu“, rekao je Dikov za televiziju BTV
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 19:47h

Ispod automobila jednog uglednog bugarskog novinara aktivirana je kasno u četvrtak eksplozivna naprava, što se podudarilo sa posjetom predsjednika Evropske komisije Žoze Manuel Barosa i tri člana Komisije toj zemlji, saopštila je policija.

Nije bilo žrtava, ali je pomenuti incident posljednji udarac naporima vlade desnog centra da promijeni praksu nekažnjavanja zločinaca u jednoj od najkorumpiranijih članica EU uoči lokalnih i predsjedničkih izbora zakazanih za 23. oktobar.

Televizijski novinar Sašo Dikov, poznat po kritičnom stavu prema vladi, rekao je da nije dobijao prijetnje.

„Eksplozija je trebalo da me zastraši, da zastraši sve koji govore istinu“, rekao je Dikov za televiziju BTV, ali je odbio da navede ko bi mogao biti odgovoran za napad.

Napad na Dikova juče je osudila i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO). Generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović pozvao je bugarsku policiju da pronađe napadače i zaštiti novinare.

„Čekamo da vidimo ko je odgovoran za ovo. U demokratskoj zemlji, novinarima i medijima bi trebalo omogućiti da rade bez straha“, rekao je Vujović.

„Ovu eksploziju povezujem sa pojedincima koji smatraju da to može biti korisna alatka u predizbornoj kampanji“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov, a prenijela novinska agencija Fokus.

"Napad je nezvanično protiv Vlade"

Vladajuća GERB je 2009. došla na vlast obećanjima da će uspostaviti vladavinu prava i poboljšati imidž Bugarske, ali bi tek trebalo da procesuira bitne figure.

„Napad je nezavnično protiv vlade, ali je takođe u suštini veoma loš signal za zemlju kao cjelinu“, smatra sociolog Antonij Galabov

To je najnovija u nizu manjih eksplozija i građanskih nemira ove godine, koji su naglasili slabe rezultate GERB-a u poboljšanju ekonomije i gušenju organizovanog kriminala.

„Napad je nezavnično protiv vlade, ali je takođe u suštini veoma loš signal za zemlju kao cjelinu“, smatra sociolog Antonij Galabov.

„Ima cilj da diskredituje kabinet i stvori osjećaj da on nije sposoban da se izbori sa svojim zadatkom“.

Jedan u nizu eksplozija

Početkom godine, bomba je eksplodirala ispred kancelarija jednog opozicionog lista.

Sašo Dikov

Vlada je tada ocijenila da je eksplozija, koja se dogodila samo nekoliko sati prije posjete grupe evropskih komesara, imala za cilj da osramoti kabinet.

Manje eksplozije su u julu raznijele kancelarije dviju desničarskih opozicionih partija dan prije nego što je Brisel trebalo da objavi godišnji izvještaj o napretku Bugarske u borbi protiv rasprostranjene zloupotrebe položaja i organizovanog kriminala.

Dva muškarca su uhapšena nedugo poslije eksplozija ispred partijskih kancelarija pod sumnjom da su planirali napad.

Na konferenciji sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Baroso je pohvalio rad vlade i naglasio da Sofija mora nastaviti sa borbom protiv zločina i reformama u pravosudnom sistemu.

Bonus video: