Afera „Savjetnik“ britanskog ministra odbrane koštala funkcije

„Greškom sam dopustio da granica između mojih ličnih interesa i mojih aktivnosti u vladi bude pomućena”, kazao je Foks
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 20:09h

Britanski ministar odbrane Liam Foks podnio je juče ostavku poslije bure koji je izazvalo njegovo blisko prijateljstvo sa jednim biznismenom koji radi u tom sektoru, čime je zadao udarac vladi premijera Dejvida Kamerona i doveo u pitanje napore da se reformiše vojska.

Britanski mediji su prošle nedjelje bili prepuni priča o prirodi odnosa između Foksa i njegovog bivšeg cimera i vjenčanog kuma, Adama Veritija, koji se često sastajao sa Foksom i lažno predstavljao kao njegov savjetnik, javila je agencija Rojters.

Kameron je dao podršku Foksu (50) u iščekivanju rezultata istrage o tome da li je ministar odbrane prekršio ministarska prava jer je dozvolio Veritiju da se okoristi od njihovog prijateljstva ili mu odobrio pristup povjerljivim informacija. Rezultati će biti objavljeni 21. oktobra,.

„Greškom sam dopustio da granica između mojih ličnih interesa i mojih aktivnosti u vladi bude pomućena”, rekao je Foks premijeru Kameronu u pisanoj ostavci.

„Posljedice toga su postale jasnije posljednjih dana. Veoma mi je žao zbog ovoga“.

Kameronu krivo što Foks odlazi

Kameron je poručio da mu je „veoma krivo“ što Foks odlazi, i pohvalio njegov „sjajan posao“.

Kameron je poručio da mu je „veoma krivo“ što Foks odlazi

„Naredili ste fundamentalne promjene u ministarstvu odbrane i našim vazduhoplovnim snagama koje će osigurati da su one u potpunosti opremljene da se suoče sa izazovima modernog doba“, navodi se u Kameronovom pismu Foksu.

„U Libiji, imali ste ključnu ulogu u kampanju kako bi se spriječio masakar ljudi od strane Gadafijevog režima i, umjesto toga, osvojili njihovu slobodu“.

Veriti nije imao pristup povjerljivim informacijama ili funkciju u vladi, ali se sastajao sa Foksom najmanje 40 puta u posljednjih 18 mjeseci u ministarstvu odbrane ili inostranstvu, gdje je sa ministrom odbrane prisustvovao sastancima sa zvaničnicima, uglednim ljudima i najmanje jednim biznismenom.

Osjetljiva uloga

Foksova uloga je posebno osjetljiva s obzirom na angažman Velike Britanije u Avganistanu, gdje je raspoređeno oko 10.000 britanskih vojnika, i Libiji, gdje britanski borbeni avioni imaju glavnu ulogu u kampanji NATO da se zaštite civili.

Foks je takođe bio zadužen za milijarde funti vojnih troškova, a prošle godine je pokrenuo ambiciozan i kontrovezan plan o reformi vojske kojim bi popunio „crnu rupu“ od 36 milijardi funti vojnih troškova.

Britanska štampa bruji o ponašanju oženjenog desničarskog ministra i o njegovim motivima

Britanska štampa bruji o ponašanju oženjenog desničarskog ministra i o njegovim motivima.

„Poznajem Liama dugi niz godina. Znam njega i njegovu suprugu, i uvijek su mi se činili kao veoma sretan bračni par“, kazao je ministar zapošljavanja Kris Grejling za radio BBC 4.

Foks je u početku odbacio navode o neprikladnosti njegovog odnosa sa Veritijem kao „krajnje neosnovane“ i „neobuzdane optužbe“, ali se kasnije izvinio jer je dozvolio da „razlike budu zamagljene“.

Bonus video: