Berluskoni traži podršku parlamenta, nema namjeru da se povuče

Berluskoni je jasno stavio do znanja da nema namjeru da se povuče, a da su poslije pada njegove vlade mogući jedino izbori, a ne tehnička vlada
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2011. 13:32h

Italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvao parlament da podrži njegov opstanak na vlasti. Parlament u petak glasa o povjerenju vladi.

On je poručio da je njegova vlada jedina pouzdana alternativa koja može voditi zemlju tokom narastajuće dužničke krize.

Italijanski parlament će u petak glasati o povjerenju vladi, nastaloj prije tri i po godine. Ako glasanje ne uspije, Berluskoni mora da se povuče.

Kriza je nastala kada su poslanici ove nedjelje blokirali jedan rutinski zakon, poslije čega su opozicioni poslanici zatražili hitnu ostavku premijera.

Berluskoni je u 15-minutnom obraćanju jasno stavio do znanja da nema namjeru da se povuče, a da su poslije pada njegove vlade mogući jedino izbori, a ne tehnička vlada kako su neki predlagali.

"Vlada je tražila potvrdu povjerenja zato što je duboko svjesna rizika s kojima se suočava zemlja i zato što krajnji rokovi koje su nametnula tržišta nisu saglasni s određenim političkim ritualima", rekao je Berluskoni.

Koalicioni partner u vladi Sjeverna liga naznačio je da će nerado pružiti podršku premijeru i uz javnu poruku da nije siguran da će Berluskoni dovršiti mandat 2013. godine.

Italija je pod pritiskom da izađe s mjerama za povećanje rasta kako ne bi ušla u dužničku krizu.

Berluskoni je poslanicima rekao da samo demokratski izabrana vlada ima podršku za bolne, ali neophodne odluke potrebne za stabilizaciju italijanskih finansija.

Bonus video: