Otpis dijela duga neće riješiti problem grčke ekonomije

Evropski zvaničnici nastoje da izvuku Grčku iz finansijskih problema kako bi se izbjegao krah bankarskog sektora na kontinentu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 13:03h

Guverner njemačke centralne banke Jens Vajdman (Jens Weidmann) ocijenio je da će možda biti neophodan otpis dijela duga Grčke, ali da to neće riješiti ekonomske probleme te zemlje.

Guverner Bundesbanke je kazao da ne treba odbaciti mogućnost "potkresivanja" grčkog duga, gdje bi grčka vlada vratila manje nego što duguje vlasnicima njenih obveznica.

"To međutim neće riješiti uzrok problema", istakao je Vajdman u intervjuu za današnji Bild.

On je dodao da Grčka mora da smanji javni sektor i učini ekonomiju konkurentnijom i naglasio da "oprost duga ne treba da bude privlačan način da Grčka riješi probleme koje je sama napravila".

Vajdman je kritikovao i Evropsku centralnu banku što je nedavno kupila obveznice zemalja sa problemima rekavši da se time "u najboljem slučaju kupuje vrijeme, preuzima rizik i ne rješava problem".

Na pitanje koliko je vremena time kupljeno Vajdman je odgovorio "ne previše".

Evropski zvaničnici inače nastoje da izvuku Grčku iz finansijskih problema kako bi se izbjegao krah bankarskog sektora na kontinentu.

U zoni eura planiraju da natjeraju banke da ojačaju finansijske pozicije za slučaj da Grčka ne može da vraća dug.

Ako Grčka ne bude mogla da otplaćuje dugove, banke koje u vlasništvu imaju dužničke papire grčke vlade biće u gubicima.

Institut za međunarodne finansije (IIF) predstavljao je banke u pregovorima vođenim oko sporazuma iz jula kojim je predviđeno da banke preuzmu 21 odsto gubitaka na grčke hartije koje su u njihovom vlasništvu.

Ti gubici se smatraju malim u odnosu na ukupan dug i zvaničnici zone eura već su nagovijestili da treba ponovo početi pregovore i uvesti veće kresanje grčkog duga.

Prvi čovjek Dojče banke Jozef Akerman (Josef Ackermann) upozorio je da bi primoravanje banaka da prihvate veći gubitak i ostavljaju veće rezerve moglo nepovoljno da djeluje na kreditiranje, jer bi banke prešle na restriktivniju kreditnu politku.

Direktor najveće njemačke komercijalne banke rekao je da zvaničnici moraju da se zapitaju da li će banke "praktično biti natjerane na restrikcije kreditiranja".

"Nivo kapitala banaka nije problem ali je činjenica da vladine obveznice gube status imovine oslobođene rizika", rekao je Akerman.

Bonus video: