Vlada Italije poražena na ključnom glasanju u parlamentu

Berluskoni bijesan izašao nakon glasanja, kojem nisu prisustvovali njegov glavni saveznik Umberto Bosi i ministar finansija Đulio Tremonti
0 komentar(a)
Berluskoni, Foto: Rojters
Berluskoni, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.10.2011. 19:59h

Usred spekulacija o mogućoj zavjeri za zbacivanje 75-godišnjeg premijera Silvija Berluskonija i njegove klimave desničarske koalicije, zvaničnici su saopštili da će vlada tražiti glasanje o povjerenju kako bi se suzbila unutrašnja pobununa.

Glavni Berluskonijev saveznik, Umberto Bosi, lider Sjeverne lige, rekao je: „Ne znam koliko će trajati“.

Finansijska kriza i sve veće podjele unutar koalicije su podstakle spekulacije da će njegova vlad pasti prije kraja mandata 2013.

Neki komentatori kažu da je sve veća mogućnost da izbori budu održani narednog proljeća, godinu prije nego što je planirano.

Vladi su u utorak veče falila dva glasa da obezbijedi odobrenje bilansa za prošlogodišnju državnu potrošnju. Nekoliko minuta kasnije, vidno bijesni Berluskoni je izjurio iz skupštinske sale, dok su opozicioni poslanici vikali „daj ostavku!“.

Daj ostavku!

Berluskoni će se danas obratiti parlamentu i zatražiti glasanje o povjerenju, rekao je Fabricio Čikito, lider poslaničkog kluba desnog centra u donjem domu parlamenta, prenio je Rojters.

Glasanje će vjerovatno biti održano sjutra nakon skupštinske rasprave. Berluskoni bi morao da podnese ostavku ukoliko izgubi.

Prilikom prethodna dva slučaja, kada su vladenaišle na teškoće u parlamentu oko budžeta, premijeri su podnijeli ostavke.

Prilikom prethodna dva slučaja, kada su vladenaišle na teškoće u parlamentu oko budžeta, premijeri su podnijeli ostavke.

Predsjednik donjeg doma parlamenta, Đanfranko Fini, sa kojim je Berluskoni raskinuo prošle godine, rekao da je jučerašnji poraz bez presedana jer je vlada prema ustavu obavezna da usvoji ono što se smatra rutinskom mjerom.

Ono što glasanje čini još neprijatnijim je to što nisu prisustvovali ni Bosi ni ministar finansija Đulio Tremonti. Bosi je ćaskao sa novinarima u holu, dok je Tremonti žurio nazad sa jedne sahrane.

Politički analitičari kažu da su neki od onih koji nisu glasali, to učinili namjerno, da bi poslali poruku koliko je duboka kriza unutar koalicije, prenio je Rojters.

Svi protiv premijera?

„Gardijan“ takođe piše da su neki komentatori namirisali zavjeru. Iako su njegovi odnosi sa Bosijem napeti zbog nedavnih neslaganja oko ekonomske politike, Tremonti je godinama bio najbliži Sjevernoj ligi od svih ministara Berluskonijeve vlade.

On je takođe na meti premijerovih nemilosrdnih kritika, i privatno i javno, zbog insistiranja na politici fiskalne discipline u odgovoru na krizu eurozone.

Određen broj Berluskonijevih ministara je nezadovoljan njegovim načinom na koji predvodi koaliciju i štetom koju su njegovi lični i problemi sa pravosuđem nanijeli reputaciji Italije.

Dnevnik „Koriere dela sera“ u uvodniku na naslovnoj strani piše da pad vlade nije neizbježan, ali da „postoji opipiljiv rizik od paralize vlade.

Paket mjera štednje od 60 milijardi eura da se budžet uravnoteži do 2013. usvojen je prošlog mjeseca nakon višenedjeljnog odlaganja i pod pritiskom Evropske centralne banke.

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano je juče izrazio duboku zabrinutost zbog održivosti vlade, govoreći o „akutnim tenzijama i neizvjesnostima“ u koaliciji.

U neobično otvorenom saopštenju, predsjednik je pitao da li Berluskonijeva vlada i dalje ima neophodno jedinstvo da usvoji hitne mjere za državu i zatražio da Berluskoni naciji ponudi „valjan odgovor“.

Od prošlogodinje pobune bivšeg saradnika Đanfranka Finija, Berluskonijeva kontrola nad donjim domom parlamenta je krhka. Ona uveliko zavisi od poslanika koji su, kako tvrdi opozicija, kupljeni obećanjima o visokim funkcijama, ili čak gotovinom - što vlada poriče.

Bonus video: