Triše: Rizici u eurozoni ubrzano jačaju

Kriza državnih dugova u eurozoni postala je sistemska i rizici po ekonomiju ubrzano jačaju, upozorio je predstavnik Evropskog odbora za sistemske rizike (ESRB), Žan Klod Triše
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 15:03h

On je poručio da bi krizni fond eurozone trebalo da bude što je moguće fleksibilniji i dodao da Evropska centralna banka (ECB) ne bi trebalo da učestvuje u njegovim zajmodavnim aktivnostima, prenosi Poslovni dnevnik.

"Kriza je sistemska i treba je odlučno rješavati", kazao je Triše pred odborom Evropskog parlamenta (EP) za ekonomsku i monetarnu politiku.

On je upozorio da je visoka međupovezanost u finansijskom sistemu Evropske unije (EU) dovela do ubrzanog jačanja rizika intenziviranja krize i da je zaprijetila finansijskoj stabilnosti u EU.

"Hitno je potrebno da sve vlasti djeluju zajedno, s potpunom predanošću očuvanju finansijske stabilnosti", kazao je Triše i objasnio da je ESRB ustanovljen da bi budno pratio evropski finansijski sistem i u slučaju problema upozorio relevantne institucije da djeluju.

On je objasnio da je mogućnost da EFSF daje zajmove vladama za potrebe dokapitalizacije banaka, uključujući po potrebi i zemlje koje nijesu u tom programu, mogla bi biti od koristi.

Komercijalne banke nevoljno u posljednje vrijeme posuđuju jedne drugima, sve češće se obraćajući ECB radi pozajmica i depozita. Prekonoćni depoziti kod ECB dostigli su danas 269 milijardi EUR, najviši nivo od juna prošle godine.

Bonus video: