Julija Timošenko osuđena na 7 godina zatvora

"Ovaj krivični proces je montiran, presuda je proizvoljna. Januković se vraća u 1937. godinu", rekla je Timošenkova
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 10:38h

Sud u Kijevu osudio je bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko na 7 godina zatvora, javlja BBC.

Ona je osuđena zato što je, kako je navedeno, kao premijerka prilikom potpisivanja ugovora o gasu sa Rusijom zloupotrijebila ovlašćenja "u kriminalne svrhe".

"U januaru 2009. godine, Julija Timošenko je kao premijer iskoristila svoj položaj i zakonske prerogative u kriminalne svrhe i počinila djela koja su jasno prevazilazila njena ovlašćenja", rekao je sudija.

Bivša premijerka će morati da plati oko 200 miliona dolara odštete državnoj natfnoj kompaniji Naftogaz. U odluci suda navodi se da je Naftogaz imao gubitke od oko 200 miliona dolara dok je Timošenko bila premijer.

Timošenkova je odmah kritikovala odluku suda, navodeći da je riječ o "montiranoj presudi" iza koje stoji predsjednik Ukrajine Viktor Januković.

Timošenkova je odmah kritikovala odluku suda, navodeći da je riječ o "montiranoj presudi"

Kako piše CNN, ispred suda se nakon izricanja presude okupio veliki broj pristalica Julije Timošenko, a došlo je i do manjeg incidenta.

SAD i EU osudili proces protiv Timošenko

SAD i Evropska unija osudili su proces protiv Timošenko kao selekivni progon političkih oponenata.

Ukoliko bi Timošenko bila u zatvoru, napomenli su zavničnici EU, to bi je isključilo od učešća na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

"To bi bio ozbiljan udarac na težnje Ukrajine ka evropskim integracijama", prenosi BBC stav zvaničnog Brisela.

Bivša ukrajinska premijerka osuđena je za zloupotrebu službenog položaja pošto je bez odobrenja vlade dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj cijeni čime je oštetila državu za oko 130 miliona eura.

Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, a na toj funkciji je ponovo bila od decembra 2007. do marta 2010. godine.

Ona je bila heroina "narandžaste revolucije", i lider prozapadnih snga, koje su suprotstavljene proruskom političkom polu podijeljene političke scene u Ukrajini

Galerija

Bonus video: