posljedice!

Ekonomska kriza pogubna: Sve više samoubistava i narkomana u Grčkoj

Prema istraživanju Staklerovog tima, broj samoubistava povećao se za 17% u periodu 2007-09
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 18:55h

Sve više samoubistava, narkomana, rasprostranjena prostitucija i povećanje broja zaraženih virusom HIV-a, rezultati su ekonomske krize i smanjenja budžeta u Grčkoj, ocijenio sociolog sa britanskog univerziteta Kembridž Dejvid Stakler.

„Zdravstveni karton Grka je veoma zabrinjavajući“, naveo je Stakler u članku za medicinski časopis „Lanset“.

Kako je prenio pariski „Mond“, smanjenje budžeta i povećanje nezaposlenosti sve više dovodi do depresije i korišćenja droga, a zbog smanjenja sredstava bolnicama i zdravstvenim službama veliki broj Grka ne može da se liječi.

„Konstatujemo veoma zabrinjavajuću tendenciju, dvostruko veći broj samoubistava, povećanje broja ubistava, za 50 odsto više inficiranih virusom HIV-a. Ljudi nam kažu da im se zdravlje pogoršalo ali da više ne mogu da konsultuju ljekara čak i ako bi to trebalo da urade“, naveo je taj sociolog.

U posljednje dvije godine, grčka vlada je uvela oštre mjere štednje kako bi smanjila ogroman javni dug.

Prema istraživanju Staklerovog tima, broj samoubistava povećao se za 17% u periodu 2007-09

Prema istraživanju Staklerovog tima, broj samoubistava povećao se za 17% u periodu 2007-09, dok zvanični podaci grčkih parlamentaraca govore o povećanju između 25 i 40 odsto.

Među stvarima koje su šokirale Atinjane, jesu samoubistva. Jedan poslovni čovjek tako se bacio kroz prozor, a u oproštajnoj poruci je naveo da se na taj korak odlučio zbog finansijske krize.

Ostale zemlje da obrate pažnju na Grčku

Jedan vlasnik male prodavnice se objesio, a u pismu koje je kod njega pronađeno pisalo je:

„Ne tražite druge razloge. Ekonomska kriza me je na ovo navela“.

Ono što se dogodilo u Grčkoj pokazuje šta se može dogoditi u slučaju značajnog smanjenja budžeta u oblasti zdravstva

Staklerov saradnik Martin Meki smatra da bi ostale zemlje trebalo da obrate pažnju na ono što se događa u Grčkoj.

„Ono što se dogodilo u Grčkoj pokazuje šta se može dogoditi u slučaju značajnog smanjenja budžeta u oblasti zdravstva“, kazao je Meki.

Naučnici su u studiji ukazali i na značajno povećanje broja inficiranih virusom HIV-a krajem 2010. Prema njihovoj procjeni, broj zaraženih 2011. biće povećan za 52 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Konzumacija heroina povećana je tokom 2009. za 20 odsto, što je posljedica smanjenja programa borbe protiv droga, a sve zbog nedostatka sredstava.

Preporučujemo za Vas