Ugo Čavez: Taj ludak Romni bi mogao postati predsjednik SAD-a

Nije iznenađujuće da Čavez izražava solidarnost sa američkim aktivistima koji protestuju protiv pohlepe korporacija na Vol stritu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 19:10h

Ugo Čavez je osudio „užasnu represiju“ nad učesnicima protesta „Okupirajte Vol strit“ i nazvao predsjedničkog kandidata iz redova republikanaca „ludakom“ zbog njegovih kritika na račun Kube i Venecuele.

Iako se još uvijek oporavlja od operacije karcinoma koja je izvršena u junu i četiri runde hemoterapije, predsjednik Venecuele se brzo vratio svojoj oštroj retorici i čvrstim nazorima, ocijenio je britanski „Gardijan“.

Nije iznenađujuće da Čavez izražava solidarnost sa američkim aktivistima koji protestuju protiv pohlepe korporacija na Vol stritu.

Protesti u Sjedinjenim državama, koji su prošlog mjeseca počeli u Njujorku i raširili se na Tampu, Sijetl, Čikago i druge gradove, uglavnom su mirni, ali s vremena na vriojeme dođe i do sukoba. Desetine učesnika su uhapšene, a policija je početkom prošle nedjelje protiv demonstranata u Njujorku upotrebila biber sprej.

„Ovaj pokret narodnog otpora se proširio na 10 gradova. Represija je užasna, ne znam koliko ih je trenutno u zatvorima“, kazao je Čavez na političkom sastanku održanom u predsjedničkoj palati koji je prenosila televizija.

„Siromaštvo raste, bijeda je sve gora“, kazao je predsjednik Venecuele podsjećajući na uzroke protesta. „Međutim, ta imperija je i dalje tu, još uvijek prijeti... Obama je na putu da padne zbog mnogo razloga. On je bio velika obmana.“

Potencijalni predsjednik

Čavez, koji će se za manje od godinu naći u trci za reizbor i koji tradicionalno pokušava da privuče glasove svojom antikapitalističkom retorikom, takođe se osvrnuo na potencijalnog predsjedničkog kandidata iz redova republikanaca Mita Romnija, koji je u petak govorio o „malignom socijalizmu“ Kube i Venecuele.

„On napada Venecuelu i Kubu i govori o malignom upravljanju Uga Čaveza, a dovoljno je arogantan da kaže da je bog stvorio Sjedinjene Države da bi upravljale svijetom“, kazao je Čavez.

„I taj ludak bi mogao biti izabran za predsjednika SAD na izborima koji će se održati ubrzo poslije naših.“

Predsjednički izbori u Venecueli su zakazani za oktobar, a u Sjedinjenim Državama za novembar 2012.

Čavez je kazao da će se kroz nekoliko dana vratiti na Kubu radi posljednjih provjera. „Uradićemo sve preglede kako bismo potvrdili da u mom tijelu nije ostalo malignih ćelija“, kazao je na sastanku.

Bonus video: