Poljaci ometaju izbore lažnim dojavama o bombama

Policija je već uhapsila jednog 70-godišnjeg Poljaka osumnjičenog da je ostavio sumnjivi paket
0 komentar(a)
izbori, Foto: Shutterstock.com
izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.10.2011. 12:59h

Pirotehničari poljske policije morali su danas da intervenišu na četiri birališta, jer su neki Poljaci našli novi način zabave - lažne dojave da je na biralištima postavljena bomba ili ispred njih ostavljen sumnjivi paket, kako bi omeli parlamentarne izbore koji se danas održavaju u toj zemlji.

Prvi "šaljivdžija" uzbunio je policiju u Varšavi još sinoć kada je anonimno telefonom obavijestio da je na jednom od birališta u centru prijestonice podmetnuta bomba.

Iako je Poljak očigledno bio pripit, policija je morala da provjeri tu dojavu, a kada se pokazala kao lažna i kada su organi reda otkrili odakle je stigla, oni su jutros u saradnji sa britanskim kolegama uhapsili 40-godišnjeg Poljaka gastarbajtera.

Poljak koji se u međuvremenu otrijeznio branio se da je sve bila samo šala. Ispred birališta u Gožuvu na zapadu Poljske nađen je međutim jutros zaista sumnjivi paket i otvaranje birališta je kasnilo.

"Pokazalo se da je to samo lažna bomba, bez eksploziva i materijala za detonaciju", saopštio je portparol lokalne policije Slavomir Konječni.

Sumnjivi paketi, ponovo kao lažna uzbuna da je podmetnuta bomba, nađeni su i na dva birališta u Lublinu

Sumnjivi paketi, ponovo kao lažna uzbuna da je podmetnuta bomba, nađeni su i na dva birališta u Lublinu na istoku Poljske.

Policija je već uhapsila jednog 70-godišnjeg Poljaka osumnjičenog da je ostavio sumnjivi paket koji je prestrašio i komisiju na biralištu i birače.

"Za sada su motivi njegovog čina nejasni", potvrdila je hapšenje lublinska policija.

Poljaci danas na redovnim parlamentarnim izborima biraju novi sastav parlamenta - 460 poslanika Sejma i 100 senatora.

Ankete raspoloženja birača, u Poljskoj obično nepouzdane, blagu ili čak veliku prednost daju liberalima sadašnjeg premijera Donalda Tuska.

Bonus video: